Comentariile membrilor:

+ ...
Silvia Bitere
[05.Feb.13 09:25]
Foarte frumos ai scris acest text. Domnul Grumăzescu, așa cum se vede și de pe chipul dumnealui, nu poate fi altceva decât un om, firește, dar nu un om obișnuit, ci genul de om care dăruiește fără să ceară nimic la schimb. Asta ai surprins tu foarte bine în câteva cuvinte, valoarea unui om care nu se estimează în bani și nici "în cartoane", Domnul Grumăzescu este prototipul românului adevărat și face cinste neamului nostru. Dacă fiecare dintre noi am judeca și ne-am iubi mai mult, atunci libertatea noastră ar fi alta, omul din noi ar străluci și ranchiuna, invidia și prostia ar durea mai puțin.
Am ascultat la o emisiune, prezentată de Iuliana Ciugulea, o scurtă incursiune în universul anitacarului Grumăzescu și exact cum spui și tu aici, Domnul Grumăzescu deține o interesantă colecție de volume de poeme ale poetului Eminescu.
Ne-a arătat dumnealui o cărticică microscopică, zice dumnealui că păstrează chiar și semnele de punctuație. O cărticică de 3mm pe 3 mm, unică în țara noastră, în care se află versurile din Luceafărul eminescian, șase strofe pe o pagină!!! Fantastic!
E minunat că ți-ai găsit timp dar și interes vădit pentru a pleca spre Iași, într-o iarnă ca toate iernile. Cred că te-a încercat un sentiment deosebit atunci când ai dormit într-un loc special și atât de înalt spiritual. Mi-au plăcut și micile discuții hâtre vis a vis de "scaunul abandonat" dar făcut celebru, imaginea vizuală cu pianul și Chopin este amuzant povestită și firește... "revoluția sufletului" la Aristotel.
Las și eu un semn luminos că am trecut pe aci, pentru Domnul Grumăzescu (pe care îmi doresc să-l cunosc cât de curând), pentru tine că faci parte dintr-o țară așa frumoasă, și pentru că Asta-i România și nu cea prezentată de un canal de televiziune turcesc, vorba unui constănțean de-al meu, Domnul G. Haleț.

Mulțumesc pentru această incursiune...și pentru că ai avut plăcerea să citești la Virtualia și din poemele mele.

 =  .
nica mădălina
[05.Feb.13 11:21]
o voi spune folsind clisee, cred: ce am citit aici e un demers remarcabil dspre un demers remarcabil. si cred ca trebuie facut vizibil, mai vizibil decat prin steluta deja oferita.

sa spun si altfel: pe mine m a emotionat, pentru ca este vorba aici despre acel tip de respect si acel tip de dragoste fara de care totul ar trebui luat de la capat in fiecare zi. si ce greu, daca nu imposibil, ar fi atunci sa mai ajungem undeva!

sper din tot sufletul ca tot ceea ce a realizat acest om sa poata gasi un sprijin puternic din partea comunitatii locale si nu numai, pentru a nu se alege praful de atatea si atatea care, tinand de un trecut frumos si de o atitudine de pretuire a acestuia, ne pot inca invata multe, fie doar si faptul, esential, ca nu am rasarit din nimic si ca singuri nu prea putem mare lucru.

 =  multumiri
serban georgescu
[05.Feb.13 12:36]
Silvia as vrea sa fur si eu putin din optimismul tau. Dar nu stiu cum.

Madalina, omul asta a facut TOTUL de unul singur. Comunitatea locala nu numai ca nu l-a ajutat, dar chiar vrea sa-l dea afara in strada ca sa deschida unul din imbuibatii locului o carciuma acolo, in spatiul ala unde e anticariatul. Exact acolo intelegi?

 =  .
nica mădălina
[05.Feb.13 12:45]
inteleg, de ast spunem sa fie sustinut de comunittea locala...

se poate face o petitie, cred.

semnez, chiar dca nu s ieseanca, importnt e s semneye ieseni ct mai multi

deci, incercam?

 =  Welcome to the machine!
serban georgescu
[05.Feb.13 12:56]
mada
tocmai in clipa asta vroiam sa intru si sa adaug faptul ca dl Grumazescu a tinut in mod special sa scoatem din interview pasajul in care vorbea despre evacuarea lui si sa adaug, pentru tine: "WELCOME TO THE MACHINE!" (Citeste Romania) - dar acum e tardiv, nu?

si, iarta-ma dar eu in petitii si comitzii nu cred,...,.._._..._.

 =  .
nica mădălina
[05.Feb.13 13:01]
eu cred, eu trebuie sa cred, asa cum cred in semnalari precum aceasta

eu cred ca daca afla cat mai multi, e posibil ceva sa se faca sau macar sa se incerce

masina nu e imbatabila. daca as crede asta as putea foarte bine sa ncetez sa traiesc, nu?

si cred ca si altii cred asa, din moment ce nu tac. iar textul acesta nu tace.


+ omul sfinteste locul
Nache Mamier Angela
[05.Feb.13 13:21]
minunata discutie,care ne duce într-o alta dimensiune si care merita continuata într-o carte cu interviuri care ar trebui continuate cu acest om-carte ,personaj"haut en couleurs",o adevarata memorie enciclopedica,un spirit luminat pur si simplu cum numai Moldova îi are secretul
o personalitate care a trait mai multe vieti într-una singura,un adevarat erou ,un "om care sfinteste locul"...
e o meserie din ce în ce deficitara ,pe cale de disparitie,înghitita de uzine de carti care multe sfârsesc la pilon ...
o fundatie ,un sponsor,un primar destept ar trebui sa îi asculte propunerile,sa creeze un muzeu care sa îi poarte numele,sa fie numit administratorul oficial al atâtor bogatii inestimabila pentru cultura româna si universala...
desi detest cuvântul "rentabilitate" sunt sigura ca turistii vor asigura perenitatea unui asemenea lacas rar
felicitari pentru aceste clipe intense,valoroase,monumentale...

 =  :)
serban georgescu
[05.Feb.13 14:41]
multumesc pentru aprecieri
chiar ca haut en couleurs!

+ Un articol important.
Anni- Lorei Mainka
[05.Feb.13 22:13]
Dl. Georgescu, acesta nu-i un articol, e o pagina pentru cei cu inima deschisa pentru carte, pentru valoarea ei si cu amintirile ce le lasa in noi.
Bine ati mai facut si pentru dvs. si pentru noi.
Poate ca puteti sa trimiteti totusi acest articol la cei din lumea literara, la Iasi nu se poate sa nu mai fie iubitori de carte si om.
Are dreptate Nica Madalina ...incercati.
Cele povestite aici ar trebui puse pe prima pagina de ziar , nu stiu care , dar egal care ar fi , tot s-ar trezi dorul de a salva ce mai poate fi salvat.

 =  divagari
serban georgescu
[05.Feb.13 23:29]
multumesc pentru aprecieri

eu am trimis articolul la cei din lumea literara si cei din lumea literara mi-au raspuns cam asa: "interviewrile la noi le fac numai membrii redactiei sau colaboratorii permanenti, despre dl Grumazescu am mai scris si acum cativa ani, va mai asteptam cu articole dar mai intai sa ne anuntati tema despre care vreti sa scrieti"

asta e "lumea literara" - in fine, nu vreau sa exagerez, recunosc am trimis materialul doar la o singura revista, una foarte importanta (nu spui cine) si am primit raspunsul respectiv; doar acolo cunosteam cat de cat pe cineva

in rest nu mai cunosc pe nimeni, poate aveti voi alte idei.

in ce priveste publicarea la Iasi s-ar parea ca sunt niste sanse, mai astept

in sfarsit nu vreau sa se creada ca dl Grumazescu e in pericol imediat de a fi evacuat. Poate am fost eu prea patetic mai inainte, cand vorbeam cu Madalina.

ma bucur foarte mult ca existati, chiar nu stiu ce sa adaug, doar ca simt un entuziasm dar nu stiu ce sa fac cu el, cum sa-l pun in practica

poate am fost prea taios cand ii spuneam madalinei ca nu cred in comitzii si petitzii. Ideea e ca nu stiu la ce ar folosi o petitie semnata de nu stiu cati membri de pe poezie.ro inaintata unor dulapuri vorbitoare care nu stiu nici sa vorbeasca si sa scrie gramatical. Si apoi, nu cred ca problema e neaparat la autoritati. Problema e ca sunt prea putini oameni ca dl Grumazescu in tara asta. Asta e partea trista. Nu totul vine de sus in jos, trebuie sa se simta o presiune si de jos in sus. Toate lichelele care tin fraurile in tara asta au ajuns acolo pentru ca populatia acestei tari nu este un popor, un neam cu caractere puternice. E o tara formata din smecheri si din invidiosi pe acei smecheri. Restul e o minoritate insignifianta, care n-are nici o relevanta statistica, cativa singuratici, cativa rebeli care sclipesc ici si colo. Atat.

Este aceeasi problema pe care am intalnit-o cand am incercat sa inteleg de ce nu se merge mai mult cu bicicleta in tara asta. Va spun eu de ce nu se merge. Nu pentru ca autoritatile nu construiesc piste de biciclete ci pentru ca sunt prea putini dispusi sa-si lase masina acasa si sa-si miste fundul. Eu nu cred ca in olanda de exemplu, la inceput, s-au trezit primarii brusc si au zis hai sa facem piste sa aiba pe unde merge biciclistii. Acolo a fost o presiune creata de cei care vroiau cu adevarat sa mearga cu bicicleta. Acestia au creat probleme in trafic, acestia, prin numarul lor masiv i-au obligat pe soferi sa se civilizeze si pe autoritati sa faca piste speciale.

Dar la noi pe cine intrebi nu stie decat sa zica "Cum sa nu, vreau sa merg cu bicicleta dar sa-mi faca Oprescu pista ca mi-e frica de masini". Le-a intrat in cap ca o sa-i calce masina si cu asta basta, nu-i mai convingi nici cu cerul si cu pamantul ca trebuie mai intai sa incerce sa vada cu ochii lor cum e, nu cum cred ei ca e, sau cum li se pare sau cum au auzit la altii. Asta e o problema de caracter si asta e dupa parerea mea cauza esentiala pentru care tara asta sta pe loc si nu doar in domeniul asta.

dar cred ca ne indepartam de ... de ce?

 =  eh, atunci...
Anni- Lorei Mainka
[05.Feb.13 23:38]
eh, asa da, ma bucur ca ati pus comul...
scrieti despre biciclete ca scrieti bine...am inteles cu dl anticar, articolul e impresionant pentru noi cei care nu-l cunoastem si poate se mai trezeste vrun rebel cu pozitie...nu se stie...
da, aveti dreptate cu starea de "sa faca el Y -ul sau Z-ul"....nu, in Olanda e asa pentru ca au o crescut asa, strazi mici, multi domnule...si trebuie sa te misti.

 =  .
nica mădălina
[05.Feb.13 23:45]
ca e maine pericolul sau pest o luna sau peste doua e la fel de periculos, din punctulmeu de vedere,referitor la evacuare

petitia poate fi semnata nu doar de utiizatorii unui site ca acesta

si apoi si f important: o petitie e presiune de jos in sus, tocmai, e o vizibilitate in plus

si multe au dat roade

deja fatul ca vorbim aici cativa oameni e ceva

desi ar fi ceva ca acest text sa fie recomandat, cum ar fi trebuit de la inceput, pentru ca are relevanta suficienta pentru un site ce se vrea de cultura

si apoi pus si pe fb (eu am pus, au reactionat f putini, dar asta nu nseamna sa nu fie pus de cat mai multi)

si, serios, o petitie ca acest domn sa aiba parte de un spatiu safe si de atentia cuvenita!





 =  Nostalgice amintiri
Nicolae Diaconescu
[06.Feb.13 18:14]
Mai întâi apreciez faptul că domnul Georgescu a făcut un drum special până la Iași pentru a lua acest interviu. A reușit să redea atmosfera din anticariat și mai ales personalitatea domnului Grumăzescu. Eu nu cred că există un pericol iminent de a fi evacuat, zona nu e un prea bun vad comercial, probabil a deranjat vreun potentat local prin activitatea sa, nu numai cea de anticar. L-am cunoscut și eu cu ocazia a două recitaluri de vioară și pian (pianina electrică de care se pomenește în text a înlocuit pianina clasică la aceste manifestări) susținute în două seri la rând de violonista Delia Diaconescu și pianistul Stefano Chiozzi. Ceea ce m-a impresionat atunci a fost atitudinea generoasă, de gazdă perfectă a amfitrionului, atenția reverențioasă arătată protagoniștilor, modul singular de primire a ospeților, prietenosul cuvânt de salut, aranjamentul sălii ca pentru un concert instrumental pretențios, și de ce nu, întâlnirea care a urmat după recital, cu plăcinte, struguri, vin și discuții până târziu în noapte, despre noi posibile întâlniri și proiecte.

 =  intrebare editori
serban georgescu
[27.May.14 16:11]
am observat ca din acest text au disparut ghilimelele!
din cate imi amintesc eu le pusesem atunci cand am postat
am observat asta si la celelalte texte
ghilimelele au disparut complet iar apostroful a devenit un semn ciudat deasupra literei pe care o urmeaza
e o chestie tehnica? se poate rezolva?

multumesc


+ materialul unei opere în puține cazuri este "materie"
Vasile Munteanu
[27.Jan.15 09:19]
dintre multele definiții ale operei întâlnite de mine de-a lungul vremii, una care mi-a rămas întipărită în minte și căreia după ce am parcurs texul tău, spre rușinea mea, abia acum, îi găsesc o altfel de întrupare, sună (redau din memorie, scuze pt eventualele mici inadvertențe):

"Opera este produsul finalist și înzestrat cu o valoare al unui agent moral, de obicei un om, considerată în calitatea morală a ființei lui."

sincer, nu știu exact dacă T. Vianu a avut un exemplu concret sau această definiție a fost rezultatul unui proces complex de gândire pur teoretică, dar cu siguranță d-ul Grumăzescu, așa cum îl descopăr în urma descrierii tale (fără de care nu aș fi aflat de existența sa, probabil), corespunde perfect realului concret despre care definiția face vorbire, cum și "durabilității", oricât de relativ ar fi acest concept; spun asta pentru că, dincolo de trăirea pură a actului anticaricesc (dacă o pot numi astfel), descopăr la d-ul Grumăzescu o competitivitate, o inteligență a adaptării, o profunzime dictată de valoarea artistică, iar nu exclusiv de mercantil; simplificând, pragmatism; dar un pragmatism pe care nu ar fi rău ca toți artiștii să îl comporte, fără de care foarte puține opere cunosc valorificarea.


gândesc că nici nu ar putea fi altfel; știut fiind că nu întotdeauna materialul unei opere este "materie"; prin urmare, d-ul Grumăzescu nu este pur și simplu anticar; este un... acordor de spirite (atât în timp, cât și îm spațiu); virtuoz; care nu va compune niciodată o simfonie; dar fără de care instrumentele marilor artiști n-ar fi sunat desăvârșit; pentru că asta cred eu că face domnia sa: supraviețuind, înlesnește spiritualul, desăvârșește suflete.


în concluzie: întotdeauna va fi nevoie de oameni ca domnia sa; de oameni ca domnia ta, pentru a afla despre astfel de oameni; nu în ultimul rând, bine ar fi ca, lecturând acestea, să fie nevoie și de noi.

felicitări, d-le.

 =  ha
serban georgescu
[02.Feb.15 10:22]
ma bucur ca ai descoperit textul
a fost o experienta de neuitat si am vrut neaparat sa o pun "pe hartie" (haha) cu absolut toate detaliile de care am fost capabil pentru ca ma tem ca foarte curand nu vor mai fi pe lume astfel de oameni...

 =  ...
serban georgescu
[02.Feb.15 10:25]
doamne fereste, nu vreau sa se inteleaga ca "foarte curand" se refera la... ci ca domnia sa este unul din ultimii oameni care apartin unui anume timp, unei anume educatii, unui anume tip de umor, unui anume tip de a fi boem... in fine
emotia te face sa mai spui si prostii

 =  aici
serban georgescu
[02.Feb.15 17:29]
aici o emisiune cu si despre domnul grumazescu
http://www.tvrplus.ro//editie-ghici-cine-vine-la-cina-279946




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0