Comentariile membrilor:

 =  Felicitări!
Florentina-Loredana Dalian
[14.Jul.12 17:26]
Deși prima ediție, din ce ai scris, Grigore, pare că a fost un festival reușit, cu un program divers și interesant, care a reușit să transmită specificul locului. Felicitări organizatorilor și la cât mai multe ediții frumoase!
Felicit, de asemenea, câștigătorii, mai cu seamă pe agoniști, care au mereu o reprezentare frumoasă.
Articolul tău este, de asemenea, pe măsura celor ce s-au petrecut la Vama. Interesant, frumoase fotografii, dar am aceeași observație ca și la un alt articol: fotografiile n-ar putea fi încadrate astfel încât textul să încapă (pe lățime) în monitor?
:)

+ Adevărata lovitură
Rodean Stefan-Cornel
[14.Jul.12 18:20]
Mulțumim Grigore pentru informare, felicitări organizatorilor!
Din păcate, în această vară eu am fost nevoit să refuz participarea la întâlnirile de la Alba, Cluj și Vama. Dar, ca o compensație, mă bucură faptul că agoniștii fac cum fac și sunt prezenți peste tot, inclusiv pe podiumurile de premiere (felicitări Ion Diviza și Grigore Chitul!).
În plus, observ că pe fondul disputelor politice interne, în care se vorbește de lovituri de stat și de alte încercări de subordonare a diferitelor instituții, acum câteva zile, la Vama, Agonia a dat o adevărată "lovitură"! Păi, cum altfel să interpretez prima fotografie, în care un reprezentant de seamă al site-ului nostru, Dan Norea, este întâmpinat cu pâine și sare?!
Așa, Dane, te-ai ajuns și nici măcar nu-ți stă rău!
Cornel

 =  Concluzie - Rezumat
Gârda Petru Ioan
[14.Jul.12 18:20]
Vara, toamna, primăvara,
Cară premii cu valiza,
De ne lasă goală țara,
Bâlici și (Ion) Diviza!
:)

Foarte frumoasă prezentare!
Felicitări și pentru premiu. Mai rămâne și la noi ceva, ceva :)

 =  Mă bucur pentru Ion Diviza și Grigore Chitul
Eugen Sfichi
[10.Dec.18 14:27]
M-au încântat rigoarea documentării și imaginile bucovinene. Am fost de multe ori pe acolo, pentru că tatăl meu s-a născut și a copilărit într-un sat de lângă Suceava.
Aș mai adăuga în suita cromatică și galbenul de Moldovița, alături de albastru de Voroneț, roșu de Humor și verdele de Sucevița.
La Moldovița se păstrează jilțul voievodal al lui Petru Rareș.
Fecioara cu Pruncul, zugrăvită la intrarea în naos, este cea mai sensibilă imagine a maternității din pictura noastră medievală.
Moldovița era mănăstire de strajă, starețul ei fiind comandantul militar al răzeșilor din satele din jur.
La Sucevița ar mai trebui să amintim că Simion și Irimia Movilă au fost voievozi, iar Gheorghe Movilă a fost mitropolitul Moldovei. E ineresant să vorbim și despre fiul lui Simion, Petru Movilă. Născut la Suceava, la sfârșitul anilor 1500, a studiat în Franța, la Sorbona și vorbea ca pe apă și latina, greaca, polona și slavona. A fost și un filozof, dar și un militar, luptând împotriva turcilor în bătăliile de la Țuțora (Iași) și Hotin.
S-a călugărit în Ucraina, care atunci făcea parte din regatul polonez și a pus bazele Academiei Duhovnicești de la Kiev. A ajuns mitropolitul Kievului și a determinat alegerea unui rege al Poloniei.
A achiziționat mai multe tipografii și le-a trimis atât în Moldova, cât și în Muntenia. A sprijinit Academia înființată la Iași de Vasile Lupu.
Este Sfânt al Bisericii Ortodoxe Române, dar și al Bisericii Ucrainiene.
Academia Teologică din Kiev se numește astăzi Academia Petru Movilă.
Cât despre Stâlpul lui Vodă, Moldova a fost atacată de austrieci și unguri, Mihai Racoviță îi învinge la Iași și comandantul lor, Ferentz, este capturat și executat. (Ferentz era mercenar belgian și îl chema de fapt François) La Iași se păstrează Crucea lui Ferentz, înaltă, masivă, din piatră, în amintirea evenimentului. Pe urmă Mihai Racoviță întră cu trupele în Ardealul ocupat de austrieci. Stâlpul lui Vodă este în memoria acestei campanii în Ardeal, așa cum se spune și în articol.
Mie îmi plac imaginile așa cum sunt, chiar dacă textul nu încape pe lățime în întregime pe monitor. Pozele, fiind mai mari, au avantajul să redea cu mai multă fidelitate frumusețile bucovinene.
Și pot să și îi văd mai bine pe epigramiști.
E.S.

 =  Răspunsuri
Chitul Grigore
[15.Jul.12 10:15]
Vă mulțumesc tuturor pentru gândurile bune și pentru aprecieri ! Mulțumesc Cornel și pentru steluța acordată !
Mulțumesc Eugen Sfichi, pentru precizările foarte interesante și binevenite.
M-am străduit din răsputeri să fac această cronică, prima din cariera mea de “ jurnalist “ , într-o acută criză de timp, bâjbâind printre tag-urile HTML, și din acest motiv vă rog să aveti îngăduință pentru unele greșeli și pentru corectările repetate ale textului și pozelor.
Nu știu de ce nu încape textul pe lațime, pe unele monitoare, dar bănuiesc că depinde de browser-ul folosit.

 =  Felicitări!
Vali Slavu
[15.Jul.12 10:57]
Nu am trimis texte la Vama, deoarece cam în aceeași perioadă a fost Congresul Cadrelor Didactice. Până la urmă, nu am mai mers nici la congres… an greu, bacalaureat, admitere… Dar, la anul, voi participa, cu siguranță, la concurs. Articolul, prin informațiile oferite și prin fotografii, m-a convins că merită să încerc să ajung în acest minunat ținut, unde ospitalitatea românească pare să fie la ea acasă.
Pentru că tot ai amintit de lansarea „Antologiei de umor rural”, vreau să mă laud că am fost acceptată și eu acolo (făcându-se o excepție de la regula că autorii trebuie să locuiască la țară; în fond, Aninoasa a fost declarat oraș din cine știe ce interese, dar numai oraș nu este). Din tot ce apare pe paginile mele, cele mai valoroase sunt… catrințele pe care le port în fotografie, fiind vechi de peste 100 de ani.
Haioase epigramele cu referire la ouă. Frumoasă replica domnului Brumă; a dat și Laurențiu Ghiță, la Bucea, o replică asemănătoare:

Trag de sfoară clopotarii,
Ca în vremile restriștii:
Nu vin turcii, nici tătarii,
Năvălesc epigramiștii!

Și acum un sfat pentru viitoarea ta carieră de jurnalist:
Când redactezi un text, lasă spații după semnele de punctuație, nu înainte! Între text și paranteze/ ghilimele nu se lasă spațiu! Ieri, mi-am făcut timp și am corectat eu multe diacritice și spații, am știut că ai făcut un efort foarte mare, fiind la primul articol. Acum, observ că mi-au scăpat și mie câteva.
Încă o dată, felicitări pentru articol!

 =  Precizări
neculai lunca
[16.Jul.12 09:29]
A. Ocupantul locului 3 de la epigramă, dl. Dan Teodor Dănilă este din localitatea Corbasca, jud. Bacău. Regulamentul interzicea participarea sucevenilor la concurs.

B. Citat corect, primul vers din ultima strofă din "Părerea mea" a lui V.Vajoga, sună astfel: "Așa că fără doar și f ă r ă poate"...
--------

 =  Erată
Chitul Grigore
[16.Jul.12 16:02]
Domnule Neculai Lunca, mulțumesc pentru observații, am corectat. De asemenea am corectat și clasamentul la Secțiunea poezie: premiul 1 l-a luat Lucian Perța, iar premiul 2 - Ionel Iacob Bencei. Îi mulțumesc încă o dată Cătălinei Orșivschi pentru această precizare. Îmi cer scuze, pentru aceste inadvertențe datorate grabei.

 =  O cronică pe cinste
Dan Norea
[17.Jul.12 21:59]
Am lipsit și voi mai lipsi vreo 10 zile. Dar am prins câteva minute de internet și le folosesc pentru a mă pune la zi cu starea epigramei.
Grigore, prima ta cronică e la nivelul de sus și mă bucur că ai intrat în rândul cronicarilor, ca un demn urmaș al lui Grigore Ureche.
Ca unul prezent la festival (cam prea prezent, la fotografii mă refer), confirm că textul de față prezintă riguros, deși concis, toate momentele importante ale festivalului.
Te mai așteptăm.




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0