Comentariile membrilor:

 =  Morale și... nu prea
Laurentiu Ghita
[14.Nov.11 09:41]
Prima fabulă e delicioasă și actuală, având în vedere contextul păruielii din PSD.
La a doua nu comentez, ca să nu-i zgândăr pe organizatorii festivalului, că și-așa sunt necăjiți.
Despre a treia nu spun nimic până nu primesc și eu cei doi litri.

 =  Când în critici te implici/ Cum s-ajungi vre un Don...ici?
florian abel
[14.Nov.11 10:41]
O idee deosebită care realizează instantaneu o punte între fabula de bază cu perioada când a fost scrisă și prezentul care a ajuns de tot trecutul. O actualizare a ceea ce nu trebuie să piară.
Sfârșitul primei fabule fiind previzibil, o evidențiez pe a doua având, prin condensare și sensuri, un impact mai puternic asupra cititorului.

F.

 =  "Greierele plin de-antren…."
Eugen Sfichi
[14.Nov.11 14:02]
Încep cu prima fabulă și aici am aceleași gusturi cu Laurențiu Ghiță.
Mă încântă rețeta întineririi țapului care a ajuns ied.
Dacă prin vreo alchimie ar fi ajuns miel, fabula îmi lăsa gura apă.
Nu trec la următoarea decât după un pahar de vin, pentru că sunt și eu un om din popor și vorba autorului, nu votez decât amețit.
Nu spun mai mult decât atât: "mi-au plăcut" și privesc cu subînțeles butoiul plin din fabula a treia.

 =  Laurone, Florian
Dan Norea
[14.Nov.11 14:16]
Laurone, "tovarășii de drum" există în politică de când lumea. Să ne amintim de cele două triumvirate. Dar cel care a definit termenul și a dezvoltat o întreagă teorie a tovarășilor de drum a fost Lenin, pentru a justifica alianța inițială a bolșevicilor cu menșevicii, urmată de trădarea bolșevicilor și reprimarea menșevicilor. Eu cam aici am vrut să fac o trimitere.
Dar și tu ai dreptate, fenomenul este prezent la noi în permanență. Dacă ar fi să mă gândesc la cineva, Băsescu e acela: s-a făcut frate pe rând cu Iliescu, cu Roman, cu Ciorbea și țărăniștii, cu Tăriceanu și liberalii, cu Geoană și pesediștii, după care le-a dat la cap tuturora într-o veselie. Unii din ei, cum ar fi Ciorbea și Roman, au rămas definitiv la pământ, după KO-ul aplicat de Băsescu.

Florian, și pe mine m-a încântat ideea - să preiau fabule vechi și să le dau continuări diferite de cele originale. O problemă este că am păstrat ideea de fabulă moralizatoare, ori la un concurs de epigramă, singura morală apreciată este una surpriză, cu poantă în ultimul vers. O altă problemă e că am încercat să păstrez prozodia originală, care nu prea respectă rigorile de azi. Dar asta e, sunt primele mele fabule.






 =  Eugen
Dan Norea
[14.Nov.11 14:26]
Comm-ul tău a sosit în timp ce răspundeam antecomentatorilor.

Întinerirea țapului nu e opera mea, ci a lui Anton Pann. Dacă observi, în titlu apare "țap", iar în primele versuri este "ied". Eu n-am făcut decât să mă folosesc de această ambiguitate, pentru că "ied pe varză" sună mult mai apetisant.
Sincer, mie cel mai mult mi-a plăcut ultima, pentru că are o morală mai puțin previzibilă. Dar are dezavantajul că spune un adevăr greu de recunoscut în public.
Oricum, pentru aprecierile tale, la prima întâlnire îți torn un pahar de vin.




 =  Tot prima
Rodean Stefan-Cornel
[15.Nov.11 13:14]
Dane, mie mi-a plăcut mai mult prima.
Referitor la aprecierea ta că
"O altă problemă e că am încercat să păstrez prozodia originală, care nu prea respectă rigorile de azi." îmi exprim și eu opinia:
- fabula nu este o poezie cu formă fixă, deci, în opinia mea, nu are rigori în privința formei și (parțial) a prozodiei;
- fabula poate avea prozodia incompletă, adică poate avea doar rimă (se mai vorbește în acest caz și de proză rimată), poate avea rimă și ritm, cu măsura variabilă a versurilor (referitor la ultimul aspect al acestui alineat, se obișnuiește chiar ca, pentru a face alegoria mai alertă, să se alterneze versurile scurte, sau foarte scurte cu cele mai lungi;
- într-adevăr, fabula prin definiție are caracter moralizator (de aceea unii teoreticieni o încadrează în genul didactic, separat de liric, epic și dramatic) și ai mare dreptate când spui că umoriștii încearcă să îi dea formă unoristică, de surpriză (așa cum au adaptat și sonetul sau rondelul), dar cred că ție ți se potrivește și fabula cu morala clasică și cea cu morala-poantă surpriză; felicitări deci pentru că ai încercat și acest fel de scriere.
Cornel

 =  Eram curioasă
Vali Slavu
[15.Nov.11 14:35]
să citesc fabulele tale. La Târgu-Jiu, mi-ai spus despre textele trimise la Chișinău și ideea de a adapta niște fabule deja celebre mi s-a părut ingenioasă. Știu că tu sperai ca fabula cu "tovarășii de drum" să aibă succes la confrații de peste Prut, dar mie cea cu furnica mi se pare mai reușită. Chestiune de gust. Lasă că până la anul scriem altele, pe gustul juriului. :)

 =  după mintea lui mitru
milos petru
[15.Nov.11 17:17]
Pe saitul ăsta se petrece-o dramă,
Poeții sunt de-o vreme tot mai triști,
Că doar acei ce scriu și epigramă,
Ne dovedesc că-s marii fabuliști.

 =  Cornel și Vali
Dan Norea
[15.Nov.11 16:58]
Cornel, ai punctat bine - au apărut genuri noi, despre care nu toată lumea e conștientă: rondelul epigramatic (Mihai Sălcuțan are chiar un volum intitulat așa), sonetul epigramatic și, iată, fabula epigramatică.

Vali, nu sunt prea mulțumit de fabulele mele, mai ales acum, după ce le-am citit pe cele ale concurenței. Printre altele, mi-am găsit câteva stângăcii de exprimare. Dar, ținând cont de context (care cere ca până la anul să scriem unele pe placul juriului), cred că ne putem adapta. Algoritmul e simplu: prelucrezi puțin prima epigramă care îți vine în minte - o lungești, înlocuiești personajele cu animale și, înainte de ultimul vers (poanta) scrii cu litere mari MORALA.
:)


 =  Urmează episodul trei?
ioan toderascu
[15.Nov.11 21:55]
Așa anticipez eu după cele trei fabule ale tale, scrise în continuarea primului episod în regia celor trei fabuliști atât de cunoscuți.
Mi-au plăcut toate, exact în ordinea postării. Demn de remarcat este scurtimea lor și te felicit pentru concizia dovedită.
Felicitări, de asemenea, pentru mențiune!

 =  Re:Urmează episodul trei?
Dan Norea
[15.Nov.11 23:32]
Todo, nu mi-e foarte clar, prin episodul trei tu înțelegi să reiau cele trei rânduri de personaje și să le plasez în noi ipostaze pentru a treia oară? Nu, nici gând. Dar e posibil să preiau personajele altor fabule pentru, cum zici tu, episodul doi.
Mă bucur că ți-au plăcut, dar felicitările nu le merit, dacă te uiți bine nu sunt în lista de mențiuni.





Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !