Comentariile membrilor:

+ *
George Pașa
[10.Dec.18 14:27]
Sunt câteva aspecte deosebit e interesante ale volumului de versuri "cartea Alcool", aspecte pe care Florin Caragiu le scoate bine în evidență. Mai întâi, această relație dintre tradiție și inovație pe care orice operă valoroasă le-a avut în vedere. După aceea, punctul de plecare pe care îl găsește în cartea "Întoarcerea autorului" de Eugen Simion, carte ce mi-a trezit și mie un deosebit interes încă de la prima lectură. Poate preluarea acelui titlu pentru articolul de față nu știu dacă este cea mai potrivită. Exprimarea opiniei că titlul cărții lui Ion Mureșan nu este decât aparent paradoxal e în acord și cu propriile mele impresiiȘ la fel, ideea "camuflării sacrului în profan".
Ținând cont că s-a vorbit mult în acest an despre volumul respectiv, Florin Caragiu vine cu unele observații cu totul noi, insistând mai puțin asupra structurii de "suprafață" și concentrându-se asupra celei "de profunzime".
Este aici un articol bun și, de aceea, îl evidențiez.

 =  Re
florin caragiu
[26.May.11 09:37]
Mulțumesc, George. Mie titlul mi se pare sugestiv, atât în ce privește punctul de plecare al criticii dezvoltate de Eugen Simion, cât și în ce privește faptul că Ion Mureșan revine cu un volum de poezie după ceva ani.

 =  .
George Pașa
[26.May.11 09:54]
Nu la acest lucru m-am referit, m-am gândit și eu la ceea ce spui, dar e totuși titlul unei alte cărți. De aceea ziceam. N-am vrut să deranjez, voi încerca să mă abțin altădată.

 =  George
florin caragiu
[26.May.11 11:32]
mie îmi pare bine că ai spus tot ce ai spus, ești oricând binevenit... te rog mult să nu te abții, că nu e absolut nici o problemă din partea mea.

 =  vizuina viziunii
felix nicolau
[29.May.11 09:14]
vrei sa spui MEDIOCRITATEA viziunii critice a lui eugen simion, Florin, sunt sigur.un om care a ajuns m uuult prea sus pt calitatile lui, asa cum se intampla cu atatia altii. Ion Muresan,da, e un tip simpatic

 =  Felix
florin caragiu
[29.May.11 19:22]
Nu te supăra, dar în ce-l privește pe Eugen Simion nu sunt de acord cu tine, în ceea ce privește gândirea lui critică consider că este un spirit cultivat, rafinat și echilibrat...

 =  UNU
felix nicolau
[29.May.11 21:37]
Draga Florin, da mi UN exemplu de originalitate si interpretare exceptionala din opera academicianului,ca sa nu zic ca Luca Pitzu despre gagademicieni

 =  One
florin caragiu
[29.May.11 22:40]
Eugen Simion nu e creator de sistem critic, nu e nici dintre cei care au incercat sa adapteze la literatura romana un sistem critic din afara, s-a ferit de originalitate cu orice pret in raportarile critice, s-a ferit de mania sistemica in abordarea literaturii, a apelat foarte mult la virtutile cognitive ale simtului comun rafinat prin eruditie si adancit prin intuitie, a incercat sa recupereze valorile clasice si sa promoveze neoclasicismul (mai nou, in muzica Daniel Barenboim, renumitul dirijor si critic muzical a chemat la reinstaurarea echilibrului si spiritului metafizic atat in arta cat si in interpretarea artei), cu asta cred ca am conturat intr-o cat de mica masura un profil. Pana la urma, in ziua de astazi, un spirit rafinat, cultivat si echilibrat e o raritate... A nu se face confuzie intre echilibrul viziunii critice si incapacitatea spirituala de a valoriza "dezechilibrul" ca si procedeu artistic... Omul are si simt istoric, si nu judeca literatura de ieri cu criteriile corectitudinii politice la moda astazi. Cam atata pe moment...

 =  pai
felix nicolau
[29.May.11 23:44]
pai exact ce spuneam si eu--o mediocritate confortabila. cat despre caracter, pfffff, aici nici n are rost sa vbim, ca ti aduc niste exemple de ingheata universul cosmic. nici manolescu nu e mare chestie, dar cel putin a deschis unele ddrumuri. marii critici sunt altii,cei de nuante. se vorbeste aiurea de cei 2 critici de directie. care directie? nici unul dintre ei nu ajunge la buricul lui Calinescu.
deci nu i vorba de sistem, ci de ceva nou adus de el.NUmai brambureli reincalzite

 =  dar
florin caragiu
[10.Dec.18 14:27]
Nu vreau să intru în bucătării literare, ce pot să spun e că volumul "Întoarcerea autorului" mi-a plăcut. Ți se pare că e așa de ușor să aduci ceva nou, la modul substanțial, integrabil și integrator într-o tradiție de critică și istorie literară, nu așa simple sonerii, brizbrizuri și picanterii?

 =  clarificari
felix nicolau
[30.May.11 09:23]
pai omul scrie simpatic uneori,asta e adevarat.
insa nu i asa de greu sa aduci cateva idei noi in joc. de ele vorbim, nu de picanterii. si n o fi usor,nimic de zis. dar atunci nu ajungi gagademician, nu te umfli de banii statului,ba si presendintele academiei, nu ajungi sef de comitii si comiteturi etc. uite, grigurcu e mult mai expresiv si mai util - sa nu zic si mai moral,ca se intelege - si omul sta in provincie, sarac lipit, nu si creeaza gasti de adulatori platite gros de la buget.si ti mai scot rapid cateva exemple de intelectuali pe bune,care nu s umflati cu osanza poporului. asta ziceam de la inceput - -ca ierarhiile sunt date total peste cap, nu ca ma centram eu pe ES.
uite, cititi toti articolul lui nea simion despre postliteratura lansata de Richard Millet. balmajeste ceva acolo, incapabil de o concluzie teoretica. si atunci cititi articolul pe aceeasi tema a lui COnstantin Severin, bibliotecar si pictor din SUceava, postat chiar pe agonia, in romana si engl, sa vedeti enorma diferenta

 =  corectie
felix nicolau
[30.May.11 17:44]
*al lui

+ :D
felix nicolau
[30.May.11 14:16]
ah,si la cat am polemizat, pot sa dau si eu un stern

 =  .
Mihai Robea
[30.May.11 14:47]
Ma intreb ce s-ar intampla daca medicul ar opera cu mana bolnavului anesteziat.
Apoi ma intreb de cati critici a avut nevoie literatura sud-americana sa faca implozie(si nu am nimic cu criticii). Si ma mai intreb ce se intampla intr-o lume in care medicii sunt mai numerosi decat cei considerati sanatosi. De unde vor fi recrutati acesti medici?
In fata unor alternative impinse pana la sacralizarea imbecilitatii si a baiguielii/tanguielii, in fata unor eforturi(esuate) de a fixa resorturi si mecanisme bolnave, de a gasi explicatii in plan artistic(mai mult sau mai putin), oare ce ar trebui sa faca un critic PENTRU A NU CONTRIBUI DAUNATOR la cate si mai cate? De asta zic ca uneori este bine sa te opresti sa cugeti, sunt momente cand lucrul acesta devine imperios necesar, nerabdarea se poate transforma in handicap atunci cand acel altceva, mereu altceva nu are consistenta pentru a trece intr-un plan viabil, un discurs alternativ este de multe ori o optiune personala care nu acopera si nici nu se apropie de ceea ce ESTE, chiar daca noi suntem convinsi de asta, de multe ori suntem lunatici, ...Te regasesti doar departandu-te suficient de tine insuti..spunea Eliade, poate ar trebui sa-l credem mai ales cand interesul nostru se transforma in obsesie si ne afecteaza discernamantul. M-am regasit de multe ori in ce a spus Eugen Simion fiindca pledeaza pentru echilibru, de multe ori o face stralucit. Insa as fi gata oricand sa imbratisez o constructie/o teorie noua daca as simti ca buna-credinta si respectul pentru acele valori imuabile este la el acasa. Stiu ca nu are apetitul pentru un transfer printr-o gaura de vierme(nu o spun in sens peiorativ), iar eu ma intreb ca cititor care sunt acele criterii estetice REALE care pot contura acest TRANSFER, ma gandesc ca momentan nu exista inca, poate nici combustibilul necesar, desi combustia in forma pasiunilor/ambitiilor noastre e reala.
Subscriu la ce a spus Florin Caragiu - mai aplicat decat mine - chiar daca am urmarit judecati ale lui Felix Nicolau care stau in picioare.

 =  Felix, Mihai
florin caragiu
[30.May.11 20:00]
Complicat cu fenomenul asta literar, insa daca n-ar fi nu s-ar povesti... Mersi pentru provocari si dezbateri.




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0