Comentariile membrilor:

 =  Dragi confrați cum spune Adam Puslojic de cruce literară
florian stoian -silișteanu
[22.Feb.11 14:43]
Apuc din dumicatul zilei și rostesc în picioare pe un ton aspru de drag.Mă Herciulică tată dănuțule un pic mai din vreme bre cu anunțatul că uite de exemplu io numa amu văd și crăp de ciudă că și să am aripi nu am vreme să ajung în Sibiul dumneavoastră dar și al meu atât de drag. Vă doresc frate Sămărghițan, dan Haș , dragă domnule Guga, dragă și stimate Herișanu, dragi colegi și prieteni confrați de cruce literară cum rstește unicul Adam Puslojic, vă doresc întindere curată și ieșită din șablon fiindcă numai așa putem măsura începutul. E bine să fim alături și cu trupul și cu sufletul nu numai când citim și arătăm noi ci mai cu seamă atunci când citesc și arată ceilalți. Să mergem fraților ca la NUNTÃ!
Bă frate Călin apăi bădie să nu strâji daru decât pe l meyu nopții!

 =  succes!
Liviu Nanu
[22.Feb.11 14:56]
Vă urez succes și distracție faină, no! Să puneți poze.

 =  re
dan herciu
[23.Feb.11 11:05]
Florian stoian -silișteanu, Liviu Nanu, mă bucur să văd că nu ne-ați uitat ( mai ales că în România de azi acest lucru devine un fel de sport național:) ) și vă așteptăm oricând la evenimentele noastre. O să încercăm să punem anunțurile viitoare mai din timp și o să publicăm în zilele următoare și o fotocronică. cu bine!

 =  Fotocronica de februarie (I)
Călin Sămărghițan
[26.Feb.11 07:13]
Photobucket
Pregătiri de seară

Photobucket

Afară Sibiul începuse să fulguiască din nou, când Atriumul își pregătea dialogul de seară. Invitații lunii februarie erau scriitorul Silviu Guga și artistul plastic Niu Herișanu. Pe mese așteptau deja câteva lucrări de sculptură ale celui din urmă, pregătind atmosfera.

Photobucket
Masa (în dreapta) lui Niu Herișanu și Silviu Guga se pregătește să devină centrul atenției serii.

Altădată mi-a scris că Dodo i-a cumpărat un colier. Eram, desigur, distrat când am citit scrisoarea și am înțeles că i-a cumpărat "un cal ieri". Nu m-a surprins deloc darul făcut de Dodo. Am început să-l simpatizez și eu pe acest prieten al ei. "Ce frumos din partea lui, mi-am spus, să-i cumpere un cal. Ce fericită trebuie să fie Lelia, un cal e, orice s-ar spune, superb."

Inclus în proaspăta antologie a prozatorilor sibieni cu o proză scurtă scrisă încă din anii '70, "Ceva trebuie sacrificat", din care am redat mai sus scurtul dar savurosul fragment, Silviu Guga, prozator, poet și critic literar, personaj bine cunoscut al vieții culturale sibiene, îndeosebi al celei literare, a citit trei fragmente din romanul său gata de tipar, "Incredibile iubiri", scris din incitanta perspectivă a sexului opus. Spunea audienței că nu se grăbește cu apariția acestuia, la fel cum spunea mai demult că nu se grăbește nici cu publicarea a aproximativ 40 de întâmplări cu Nichita Stănescu, neintenționând câtuși de puțin, dar reușind pe deplin, să ridice nerăbdarea cititorilor domniei sale la cote de avarie.

Photobucket
Silviu Guga

Relansat în 2007 cu romanul "Băiatul din două lumi", tradus deja în italiană și maghiară, prezent în mai toate antologiile locale și nu numai, de proză și poezie, precum și în diferite jurii literare, prezența sa bonomă s-a făcut cu siguranță și mai mult cunoscută.

Photobucket

Niu Herișanu a prezentat o proiecție cu câteva din lucrările domniei sale, ce se găsesc la locul desfășurării taberelor de sculptură la care a participat, sau în diverse colecții particulare sau publice din diferite colțuri ale lumii. Ceramica, lemnul, marmura și metalul în diferitele ipostaze artistice ale pieselor de pe mesele salonului, fuseseră avampremiera plastică, apoi au fost martorele mesajului liric ce a urmat. Niu Herișanu vă poate spune povestea maternității din Bastionul Haller, a străzilor, caselor ori fântânilor sibiene, vă poate conduce printre meandrele istoriei Sibiului și ale artei de pe malul Cibinului.

 =  Fotocronica de februarie (II)
Călin Sămărghițan
[26.Feb.11 07:13]
Photobucket
Niu Herișanu

Din păcate filmulețul pe care îl pregătise era prea bun pentru laptop-ul din dotarea cafenelei, dar ipostazele brâncușiene ale fotografiilor au reușit să cucerească audiența. A citit și câte o poezie din cele trei cărți publicate până acum: "Născut în bastionul Haller" (2008), "Cioplitorul de vise" (2009) și "Ochelarii mamei mari" (2010). A anunțat de asemenea viitoarele noi apariții: "Noii ochelari ai mamei mari" și "Cei mai noi ochelari ai mamei mari", titluri deopotrivă de incitante. Ar mai avea poezii de cuprins în volume, iar de sub fumul pipei ori borurile pălăriei apar mereu necuprinse povești, pe care le împărtășește întotdeauna cu generozitate. A lăsat impresia unui spirit prea larg pentru o singură seară.

A.D.N.
totul se rotește
ciclic, ascendent,
tulpina, crengile,
frunzele copacilor
și mai mult
1, 2, 3,
5, 8, 13, 21,
34, 55, 89
și următorul trebuia să fie 144,
dar nu l-am mai scris.


(Este o poezie a lui Niu, care are și ea, desigur, povestea ei.)

Despre Niu și cărțile sale a vorbit și jurnalistul Dan Ioan Bogdan parfumând atmosfera și cu cuvântul, nu doar cu pipa domniei sale.

Photobucket
Dan Ioan Bogdan

O plăcută prezență a serii a fost actrița Ioana Blaga Frunzescu de la Teatrul Național "Radu Stanca" din Sibiu, care a citit din propriile poezii, anunțând și un interesant proiect viitor, tot de îngemănare a artelor, de data aceasta a literaturii cu muzica, proiect pe care nădăjduim să vi-l prezentăm cât mai curând.

Photobucket
Ioana Blaga Frunzescu

Photobucket
Anda Ionaș

Un alt actor sibian, Cătălin Neghină, ne-a despre vorbit despre proaspăt scrisa monodramă a sa, care se va juca peste câteva zile pe scena sibiană, "Pisica albastră".

Photobucket
Emil Cătălin Neghină

Dacă în cronica ediției lunii ianuarie a Serilor Artgotice spuneam despre foarte tânăra Krista Szocs că este o poetă promițătoare, am avut plăcerea de a o asculta deja ca laureată a premiului trei al concursului național "Student creation".

Photobucket
Krista Maria Szocs

Photobucket
Mihai Curtean (dreapta) a prezentat colecția pe care o coordonează, "Raftul de poezie", a Editurii ATU din Sibiu și Ovio Olaru (stânga), un foarte tânăr și talentat poet pe care îl ține aproape.

Photobucket
Dan Herciu ne-a amintit de un foarte talentat poet sibian, tragic dispărut la numai 21 de ani, Daniel T. Suciu, citind câteva din poeziile acestuia din volumul postum "Copilul între noi", într-o rubrică ad-hoc de restituiri, care probabil va deveni permanentă.

Photobucket
Călin Sămărghițan a renunțat pentru o seară la coniac, bând bere, și n-a avut pipa la el, spre fericirea celor din jur.

Photobucket

Photobucket

Și a fost seară și a fost februarie, ziua a doua.

[Fotografii: Gabriel Bordean clicksibiu.ro - alte fotografii]




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !