Comentariile membrilor:

 =  Punct de vedere
Vali Slavu
[16.Feb.11 14:01]
Domnule Lunca, eu știu că epigrama „înțeapă”, atingându-și ținta subtil. De curând am avut cu cineva o discuție despre folosirea cuvântului „zevzec” în epigramă. Să fie cuvântul „proști” mai puțin jignitor? Trăiesc printre cei „mulți și proști” și vă asigur că nu mai sunt atât de mulți și nici mai puțin deștepți decât alte categorii profesionale. S-a scris mult pe seama mineriadelor, chiar și epigrame. Dar nu în maniera aceasta se face!

P.S. Trei semne de exclamare la finalul epigramei sunt, totuși, cam multe…

 =  precizare
neculai lunca
[16.Feb.11 14:54]
explicație

Cuvintele pe care le-ați incriminat sunt între paranteze, aparțin lui Negruzzi .El le-a pus în gura personajului principal din nuvela "Alexandru Lăpușneanu", eu doar le-am exploatat în scopul meu! Le-am și răstălmăcit, ce-i drept...

 =  Și totuși...
Vali Slavu
[16.Feb.11 15:04]
Citatul este "proști dar mulți".
Așadar, nu e nicio problemă dacă spunem cuiva prost, în epigramă? Chiar vreau să aflu părerea dumneavoastră (în general, nu referitor la această epigramă). În cazul de față, am înțeles că de vină e Negruzzi...

 =  anexă la ...adaos
neculai lunca
[16.Feb.11 15:46]
Sensul slav pentru doamna Slavu

Cuvântul "prost" este utilizat de Negruzzi cu sensul său cronicăresc, adică cel de "om simplu".În cam toate limbile slave ,după cât știu eu, "prost" se traduce și azi tot prin "simplu, obișnuit" Bineînțeles că eu, întorcând topica citatului, i-am schimbat și sensul, uite-așa, de-al dreacu!
Cu deosebit respect,
N-Lunca

 =  tot pentru doamna Slavu...
neculai lunca
[16.Feb.11 18:33]
Semne de exclamare

Am pus trei semne, dar , de bună-seamă,
Nu spre-a stârni păreri contradictorii,
Că numai unu-i pentru epigramă,
Iar două-s... să se mire cititorii!

N.Lunca

P.S. Desigur, nu sunt de acord cu utilizarea de apelative cu sens jignitor în epigrame, indiferent de scopul propus.

 =  Vali
Dan Norea
[16.Feb.11 18:46]
Hai să stăm strâmb și să judecăm drept: pe tine nu te deranjează cuvântul "proști". Este des folosit în epigrame, de curând a apărut o întreagă antologie cu titlul "Prostia".
Pe tine te deranjează cuvântul "mineri". Dar nu te poți lupta cu morile de vânt. Mineriadele au existat - și e greu să le ștergi din amintirea oamenilor, în special a acelora care au suferit de pe urma lor. Este crucea minerilor, chiar dacă numai o mică parte a participat efectiv.
E ca și cum cineva face referire la securiști. Degeaba vii și spui - cei mai mulți securiști n-au făcut niciodată niciun rău - și-au iubit țara și și-au făcut datoria. Nu convingi pe nimeni.





Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0