Comentariile membrilor:

 =  semn
Cezar C. Viziniuck
[23.Dec.10 22:13]
Ceea ce spuneți Dv. aici nu are nici o legătură nici cu sacrul și nici cu profanul. Sacrul fiind o categorie pură a priori (conf. Immanuel Kant, Rudolf Otto etc.) nu se poate rezuma doar la locuri sau obiceiuri religioase. Să nu cofundăm sacrul cu sfânt. Pe când un lucru este sfânt prin sfințirea lui (punerea de o parte) sacralizarea ne conduce "însă spre ceva încă și mai profund decât "rațiunea pură" (...) și anume ne conduc spre ceea ce mistica a numit pe bună dreptate ". (Rudolf Otto - Sacrul)
E totuși lăudabil efortul de a expune unele tradiții și obiceiuri religioase din diferite credințe.
Cezar

 =  adecvare...
Constantin Enianu
[24.Dec.10 10:36]
Au dreptate I. Kant, R. Otto în paginile lor, cât și Win Borden în motto-ul din pagina dvs. de pe acest site. Sper că și motto-ul din pagina mea are adecvarea cuvenită la eseistica de aici... Mulțumesc pt lectură și comentariu.
ceni

 =  motto-urile celor de pe poezie.ro
cornel marginean
[26.Dec.10 09:25]
I. Am citit textul cu interes, chiar cu placere, fiind interesant si cu valoare documentara dar si comentariile si motto-urile citate.
Ambele motto-uri sunt pline de adevar si de talc, chiar instructive, si am gasit o diferenta interesanta in ele, chiar daca par a fi ambele in aceeasi idee;

1. ,,Daca astepti sa faci ceva pana cand esti sigur ca-l vei face bine, e foarte probabil sa nu faci mare lucru niciodata.” – Win Borden via Cezar C. Viziniuck
si 2. ,, Mai bine bun decât corect” – Constantin Enianu

In gluma fie spus:), micul duel, intre mottouri, este unul inteligent si mie mi-a placut, de aceea le-am si adus in comentariu.

Cred ca motto-urile celor de pe poezie.ro sunt ele toate demne de a fi stranse intr-o lucrare si comentate, avand in vedere cat spirit si cat adevar instructiv contin.

1. Indemnul de a alege intre neproductivul si prevazatorul ,,a nu face de frica greselii”, si temerarul si constructivul ,,a face acceptand curajos si obiectiv erorile” este un mesaj care constitue motorul omenesc al progresului. Insa putini oameni ( prea putini) au curajul acestei aventuri. Cel mai adesea ei ,,fac” din convingerea, aceasta eronata, a calitatii reale a ceea ce fac, devenite certe pentru ei. Indemnul este foarte/ prea sus, fata de firea normala a oamenilor.
Rescris realist, mesajul lui Win Borden, ar suna asa: ,,Pentru a putea face ceva bine, e suficient sa crezi in ceea ce faci”. In acest fel se accepta posibilul esec calitativ, acoperit fiind de normalitatea limitelor umane.

2. In disputa dintre ,,bine” si ,,corect’’ se strecoara o nuanta noua. Se produce o ciocnire intre intelesurile lui ,,bun” si ,,corect”. Aici bun este inteles prin actul in sine si in nu continutul in sine. In schimb intelesul lui ,,corect” se refera la intelesul continutului in sine si nu la cel al actului in sine. Aducerea fata in fata in mott-ou a celor doua idei, de bine si de corect, dar situate in planuri oarecum paralele prin referire da si o nota de paradox masajului.

Amestecand ideile din cele doua mott-ouri prin ceea ce au acestea in comun ar reiesi ( experiment :)) urmatorul indemn:

,,Este suficient daca faci.”

sau:
,,Cand este vorba daca faci bine sau nu un lucru, este mai important daca doar reusesti sa il faci”

sau:
,,A face este deja un lucru mai sus decat a face si bine.”



II.Legat de titlul articolului si de relatia sa cu textul in sine, vorbind nuantat, cred ca titlul care il reprezinta ar fi cam acesta: ,,Sacru sau profan ?”


Cu stima si prietenie atat pentru Constantin Enianu

cat si pentru Cezar C. Viziniuck

Sarbatori fericite!




 =  Motto-uri
Cezar C. Viziniuck
[26.Dec.10 10:15]
Asemănarea celor două motto-uri este izbitoare cel puțin prin conceptul de a face ceva ță acceptând ețecurile, iar prin a face poți căpăta experiență, iar după cum spune Kant "Nu încape nici o îndoială că orice cunoaștere a noastră începe cu experiența", sau "Experiența este fără îndoială primul rezultat pe care-l produce intelectul nostru."
Cu mult respect și cu urări de bine, Cezar

 =  fruct și sâmbure
Constantin Enianu
[26.Dec.10 10:20]
Sugestia dvs. asupra titlului din acest text, dle cornel marginean, pare de zonă jurnalistică în care e nevoie de echidistanță, pentru a nu avea autorul eventuale necazuri civile sau penale... Titlul acestui text rămâne așa cum se află el în sâmburele fructului (cf. motto-ul dvs. din pagina proprie de autor), neadcvarea sa nu are decât să-l trimită pe autor... la Judecata de Apoi...
Sărbători fericite și dvs.!
ceni

 =  primul om a fost ultimul dumnezeu?!
IOAN ILICA
[29.Dec.10 00:06]
eu cred ca memoria colectiva este dimensiunea cea mai subiectiva a ceea ce numim daca nu traditie, macar religie. Tot ceea ce devine unitate de referinta respectata de o multime, cred ca difera flagrant de conceptul primordial de credinta propovaduit de Hristos, daca vreti, cand cu funia impletita, cand cu indoirea din gradina Ghetsimani. Uitam din ce in ce ca e foarte posibil ca primul om sa fi fost ultimul Dumnezeu. cu stima

 =  jocul de-a omul si zeul -Tema de actualitate
Anni- Lorei Mainka
[30.Dec.10 15:15]
Va multumesc pentru textele pe care le-am citit de dvs.
Sunt exceptionale: stil, informatie, prezentare și evident TEMA.
La dvs. e greu delasat com. pur si simplu - fiti sigur ca Va citesc si recitesc si de apreciat oricum.
la multi ani!

 =  lângă an proaspăt
Constantin Enianu
[31.Dec.10 20:29]
I.I., deh, Ecce homo...
A.-L.M, orice ați comenta, eu vă mulțumesc oricum. Minune e că există cititorul, autorul e doar o întâmplare...
La mulți ani, tuturor !




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0