Comentariile membrilor:

 =  precizare
Malciu Denis Marian
[25.Dec.10 01:07]
Sunt curios ce cărți ați citit de Rene Guenon...Este de notorietate că Guenon nu s-a situat pe terenul filosofiei, cum pretindeți, și nici măcar pe cel al religiei. Nu numai că a „înclinat spre zonele metafizicii” dar a scris exclusiv din punctul de vedere al metafizicii tradiționale.
Concepțiile filosofice sunt creația unor indivizi, dar nu așa stau lucrurile în cazul religiei și al metafizicii. În cazul lor este vorba despre adevărurile revelate de Dumnezeu omului. Sursa oricărei religii veritabile nu este alta decât revelația sau descoperirea dumnezeiască.
Revelația dumnezeiască a îmbrăcat forme diferite de-a lungul istoriei deoarece s-a adresa unor comunități umane diferite în spațiu și timp. Adevărul unic, universal trebuie să se comunice în forme diferite pentru a putea fi receptat de „umanități” diferite.
Punctul de vedere religios identifică Adevărul supra-formal cu o anumită formă a sa. De aceea o religie anume exclude celelalte forme, pretinzând că este „unica” formă (ceea ce este o imposibilitate, pentru că într-o lume formală, cum este a noastră, nu există o formă „unică”). Este deci un punct de vedere limitat.
Punctul de vedere metafizic consideră formele religioase ca tot atâtea aspecte ale Adevărului unic. El este cu adevărat universal.
Din acest punct de vedere, formele religioase sunt tot atâtea drumuri diferite dar care duc toate la aceeași țintă, care este Adevărul supra-formal, unic. Cel care pornind de la o formă religioasă oarecare ajunge la capătul drumului se situează prin aceasta deasupra formei sale, de care nu mai are nevoie, dar și deasupra tuturor formelor posibile, pentru că el cunoaște Adevărul unic, universal, dincolo de toate formele sale, și astfel nu mai are nevoie de ajutorul niciunei forme.
Acesta este și cazul lui Rene Guenon și nu are nici un fel de legătură cu vreo pretinsă „năzuință orgolioasă de a depăși toate religiile”. El a expus într-un occident decăzut intelectual punctul de vedere al metafizicii tradiționale care, prin definiție, vizează Adevărul universal, supra-formal. Din această perspectivă, care e cea mai profundă, diversele forme tradiționale sunt tot atâtea aspecte ale Adevărului unu.

Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !