Comentariile membrilor:

 =  un semn
Maria Tirenescu
[01.Sep.10 20:06]
Cu ajutorul tău, Vali, sunt încă în legătură cu lumea și problemele școlii.

Am citit în fugă articolul, dar voi reveni să citesc mai atentă. Important este că mi-ai stârnit niște amintiri... Tot trăiesc eu acum printre amintiri. Poate reușesc să le aduc în ochii celor care mai trec pe aici.

Foarte bine documentat articolul, evenimentele au fost prezentate cu amănunte și, pe ici, pe colo, mi-au umezit ochii. Dar a fost bine!

Cu prietenie, Maria

 =  alt semn
nicolae tomescu
[01.Sep.10 20:58]
Interesantă Dare de seamă asupra recentului Congres al învățătorilor.
Dacă n-a fost doar o manifestare festivistă ci s-a discutat despre interdependența dintre criza învățământului românesc și criza economică, socială și culturală din țară, despre cum să nu ajungă în sistem oameni care chiar dacă au o diplomă n-au cunoștințele necesare și nici respect pentru obiectul educației, copilul, despre cum să fie contracarate modelele promovate de o parte a mass media(oameni cu averi imense, nu se știe cum acumulate, și cu o cultură submediocră), acest congres a fost util.

 =  Dasc[lii au spus lucrurilor pe nume
Vali Slavu
[02.Sep.10 09:18]
Maria, și mie mi s-au umezit ochii, de mai multe ori, în timpul congresului. Foarte emoționant a fost momentul în care o delegeație din Ardeal (parcă Mureș), și-a prezentat ofurile. Am pus în articol o fotografie în care cântă, cu toții. O doamnă spunea că fiica dumneaei, deși obținuse o notă foarte mare la examenul de titularizare, nu a putut primi post, pentru că nu știa limba maghiară.
S-a discutat în toate aceste zile despre cum îi putem ajuta pe copiii români de peste granițele țării. E un gest frumos, dar, cum bine spunea o învățătoare, pe copiii săraci de aici cine-i ajută?
Emoționantă a fost și întâlnirea cu domnul Victor Paulian, fost deținut. În mapa pe care am primit-o în prima zi, era și o listă cu nume de dascăli-martiri, care au suferit și chiar au murit în închisori, pentru că nu au renunțat la convingerile lor. Astăzi voi scrie un articol și despre acești eroi.
Domnule Tomescu, spre deosebire de ceea ce s-a întâmplat anul trecut, la acest congres, s-a spus lucrurilor pe nume. Poate și din cauza faptului că ne-a cam ajuns cuțitul la os, multe cadre didactice au ales să nu tacă. O doamnă învățătoare, de exemplu, în timp ce domnul ministru discuta despre țările prin care a trăit a spus: „Ne vorbiți despre Japonia, eu nici nu îndrăznesc să visez că voi vedea, vreodată, Japonia!”. O altă voce din sală a întrebat câți ani are la catedră, aici, în România. Astfel de intervenții au avut loc mereu.
Congresul va fi util mai ales dacă, în urma întâlnirii dintre domnul ministru și reprezentanta noastră, de săptămâna viitoare, se va obține ceva concret. Zilele aceste încă se mai așteaptă sesizări, pe care doamna Gălbenuș le va centraliza și le va prezenta domnului ministru.

 =  Ce-i lipsește...
nicolae bunduri
[02.Sep.10 14:38]
Există-n țara asta drame
Și multe sunt de ne-nțeles:
Profesorii se sting de foame...
Și lor le arde de congres.

 =  Vali
Gârda Petru Ioan
[02.Sep.10 16:40]
Presupun că ai insitat pe lângă Asociația Generală a Învățătorilor din România să scoată acea aritmie supărătoare din textul imnului:
"De sus s-avem sfânta poruncă". :)))
Apoi, nu am înțeles de ce dl. Funeriu îi va expune nemulțumirile voastre doamnei Victoriana Gălbenuș. Chiar aș importantă e? :))))

Altfel, învățământul românesc de toate nivelele trebuie, sigur, îndreptat. Trage tare să ajungi ministreasă!!

 =  Păi, Vali
Dan Norea
[02.Sep.10 18:29]
...deși impresia voastră este că v-ați adunat să vă spuneți păsurile și să îndreptați niște tare ale învățământului, impresia mea, din exterior, este că alții v-au adunat (pe cei mai reprezentativi, deci cei cu clonțul mai tare) ca să vă ofere un pic de circ și să vă astupe gura. Asta pentru că tocmai v-au tăiat 25% din pâine. Privește ultimele trei poze și îmi vei da dreptate.

Măcar epigramiștii se adună pe la festivaluri cu scopul declarat să se distreze. Și pentru asta, depun un pic de efort ca să-i distreze și pe cei din jur.
Apropo', te-ai hotărât, vii la Caransebeș ?
:)

P.S. Nelu are dreptate, dar ca de obicei, e un finuț. Întreg imnul învățătorilor parcă e scris de un elev de-al vostru, adică din clasele primare. Pune mâna și compune tu altul, că ești meseriașă.


 =  Răspunsuri
Vali Slavu
[02.Sep.10 20:32]
Nae, înțeleg că ai vrut să valorifici jocul de cuvinte: se sting și le arde.
Nelu, m-am gândit când am scris acea ultimă frază, că vreun cârcotaș va vrea să înțeleagă altceva. :)
Dane, e bine să aflăm cum se vede, și din exterior, această acțiune. Imnul este scris de Victor Bilciurescu și are nu atât valoare literară, cât valoare sentimentală, fiind intonat prima dată în perioada interbelică.
La Caransebeș nu merg, pentru că nu am fost invitată. Poate, anul viitor, dacă voi trimite epigrame mai bune.




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !