Comentariile membrilor:

 =  +
tincuta horonceanu bernevic
[04.Aug.10 18:34]
Un text plăcut la citit. La început am crezut că era proză. După aceea am zis că-i poezie, după care, nu mai știu.
Îmi place nota fină de umor din text.
"Fetița cu handicap are un băiețel cu ochii albaștri.
Băiatul care cântă s-a însurat cu fetița care culegea romanițe.
Nu mai cântă."
Și repetițiile și întreruperea bruscă a frazei te pregătesc pentru imaginea următoare, care este ca un joc de oglinzi.
Câteva greșeli strecurate, "cotețuri", "nici o", "borcane de murătură".
Deosebite versurile:
"Uneori, o lăsam nemăturată și tata dumnezeia.
Mi-a fost frică de tata până m-am îndrăgostit."

tincuța

 =  .
Leonard Ancuta
[04.Aug.10 19:16]
mai devreme vroiam sa spun ca e un tecst slab, argumentul fiind lipsa de cursivitate si o alungire nefireasca, cu tot soiul de elemente care plictisesc, pasuniste, cum se exprima cineva. restrians cred ca ar fi fost un tecst ok. acu, ca s-a recomandat, o pot spune pe sleau, altfel inca ma gandeam cum sa formulez sa n-o supar pe silvia.

 =  re la toată lumea
Silvia Goteanschii
[04.Aug.10 20:12]
Vasile Munteanu, mulțumesc pentru recomandare și pentru că ați văzut ceva bun aici!

tincuta horonceanu bernevic,
ați spus frumos, joc de oglinzi.

nu se supără silvia pe leonard ancuță.sub nici o formă.silviei, dacă nu-i place tace. ar fi tăcut și Leonard, da uite că n-a putut: a fost recomandat de Vasile Munteanu și i s-a alungit lui L.A., i s-a făcut rău. nu se poate așa ceva domnilor, nu se poate așa ceva doamnelor
de asta nu mă supăr Leonard, pentru că îți place să faci tîrî-pîrî ... pe loc drept, mai ales că vorbești de alungiri nefirești... ce-ți place mai mult paiul sau bârna?!




 =  so
Leonard Ancuta
[04.Aug.10 21:07]
O dată la trei luni merg la ai mei la țară.
Pe prispă tata și vecinul mănâncă semințe.
De zece ani împărțesc borcanele cu murătură, câte douăzeci de căciulă.
La fiecare sărbătoare beau pentru împăcare.
Nik e la facultate.
Hulubii s-au mutat la vecini.
Fetița cu handicap are un băiețel cu ochii albaștri.
Băiatul care cântă s-a însurat cu fetița care culegea romanițe.
Nu mai cântă.

sa imi spuna si mie cineva, unde vede poezie in propozitiile de mai sus. da, fiindca sunt numai propozitii, dintr-alea de se fac la scoala la dezvoltarea vorbirii. si exemple mai gasim in tecstul de mai sus.

silvia, nu te umfla in pene, ca nu prea e genul tau. pur si simplu poezia e departe, are scheme, are multe lucruri si nu lungimea e o masura. ci limbajul poetic si concretizarea unei stari. n-am nimic cu poeziile lungi, citesc nora iuga cu mare placere, dar la ea e altceva. se combina stari, senzatii, tu nu combini decat impresii simple, copilaresti, care doar intr-o anumita formula au efect si se numesc poezie. de asta am zis ca tecstul ar fi fost bun si deloc plictisitor taiat cu o masura poetica. dar la tine nu e cazul si vad ca nici sa respecti o parere nu prea poti, orbita de bucuria unui succes pe cat de trecator pe atat de putin important.

 =  .
Vasile Munteanu
[04.Aug.10 21:18]

Leonard: că ai intrat într-un con de umbră, nu este vina lui Vasile Munteanu; cu atât mai puțin a textelor recomandate; texte la care faci referire în mod repetat; raționamentul tău (previzibil și penibil) este simplu: la celelalte "nu se merită", nu aduce afișări să comentezi, pt că nu se întreabă nimeni "cine-o fi ăsta și cum o scrie de le-a zis cu tupeu"; explicația este simplă, la aroganța și ignoranța pe care le afișezi în (pseudo)teoriile estetice pe care le vehiculezi cu aceeași inocență (motiv pt care te scuz indiferent ce scoți pe gură), nu e de mirare că nu înțelegi nici ce scrii singur, cu atât mai puțin ce scriu alții; uite, dacă era vorba despre altcineva, chiar aș fi propus o analiză publică asupra textului de mai sus; dar fiind vorba despre tine și pentru că m-ai convins că pentru tine orice poezie care nu e cu "d-aia-ntr-aia" este "pășunistă" și nu se compară cu "apollinaire și baudelaire"-ul sec 21, "care este", o las baltă (spre să nu interpretezi freudian); oricum, dacă prin pășunism înțelegem forme estetice vetuste, crede-mă, exceptând neologismele (nu știu dacă din dicționar, dar sigur "căutate", apropo de ce "zicea cineva"), scrierea ta e mult mai pășunistă; să nu crezi (chiar sper că nu faci o astfel de confuzie) că simplul fapt că nu faci referire la... pășuni, te scutește de o astfel de clasificare.

concluzia? zic să ne vedem fiecare de pășunile sale și să nu ne mai repezim prin porumbii altuia doar așa, ca să ne putem întreba în urmă: "unde belește, mă, ochii ăsta a lui Moromete?! Ia, hai, să-i abatem oile în porumb!"


 =  deci
Leonard Ancuta
[04.Aug.10 21:41]
sunt absolut convins ca penibilul nu sunt eu, si crede-ma ca stiu ce-i aia o poezie. si nu am sarit la gatul nimanui, pur si simplu m-am referit la un tecst care in opinia mea e departe de a avea (inca) o valoare. atata tot. nu ma intereseaza recomandatele si nici recomandarile si impresiile tale personale, absolut subiective ma lasa rece, cel putin atata timp cat nu vb aceeasi limba. in ultima vreme (cca 6 luni) mi-ai dovedit ca dpdv critic nu functionezi decat la impresie, la ceea ce in mod subiectiv situl o cere. sint atatea si atatea tecste (si nu ale mele, sa facem abstractie de asta) peste care ai sarit. dar poate nu erai pe faza. dar ma mira faptul ca aperi un tecst incercand sa ma ataci pe mine, sa ma discreditezi, adica in loc sa argumentezi decizia ta nu faci decat un atac la persoana, ceea ce e penibil. as prefera sa nu imi mai raspunzi si daca nu te poti abtine, sau macar sa incerci a fi obiectiv, atunci e de preferat sa nu ne mai intalnim in polemici, asta fiindca prefer oamenii sinceri si care pastreaza o anume demnitate.
nu vreau si n-am vrut niciodata mai mult decat sa am o activitate normala pe acest site, sa imi spun parerile, sa mi le sustin si sa nu-mi pese ce crede lumea, fiindca nici tu nici altcineva nu detine secretul acela al artei pure.

 =  când spuneam...
Vasile Munteanu
[04.Aug.10 22:14]
că am serioase îndoieli că înțelegi ceea ce singur spui, credeai că este un atac la persoană? vrei să recurgem la o analiză semantică a comentariului pe care l-ai lăsat? cum adică te-ai referit strict la text? la text se referea această afirmație: "acu, ca s-a recomandat"? pentru polemică, preferi "oamenii sinceri si care pastreaza o anume demnitate"? nu am să te întreb în ce împrejurare/ împrejurări am fost nesincer cu tine sau lipsit de demnitate; dar nu o să purtăm o polemică pentru că, dacă astea sunt criteriile tale, habar nu ai ce este una; nu ai sărit la gâtul nimănui? vrei să dau copy/ paste al câtelea text recomandat este la care ești mai catolic decât papa? da, am sărit texte: una la mână, nu citesc tot ce este postat; doi la mână, puțin îmi pasă că tu ai crezut vizavi de vreun text că este recomandabil și nu a fost recomandat; dacă tot afirmi că nimeni nu deține formula poeziei (și asta tot "cineva a zis-o)", de unde ești sigur că un text sau altul era/este sau recomandabil; dacă în 5 propoziții reușești să fi autocontradictoriu în atât de multe aspecte, ce polemică să purtăm amândoi, Leonard? părerea mea este că ar trebui să porți întâi o polemică de unul singur.

 =  Domnilor,
Necula Florin Danut
[04.Aug.10 22:58]
vorbim despre textul de mai sus sau il folosim drept pretext pentru a ne lua la paruiala? La urma urmelor, autoarea l-a incadrat la personale-jurnal ceea ce il absolva de la a crea vreun fior poetic. Oricum, exista aici o sinceritate care dezarmeaza, dublata de o mare profunzime a gindirii! Exemplu:
“Mamele lor acre porăiau pe la kuhne, fierbeau porumb și mâncau cu poftă, din gură sărindu-le boabele.
Găinile prindeau boabele și se culcau în cotețe.
Erau fericite și de fericire făceau ouă.”
Cred ca nimeni, pina acum, nu si-a dat seama de ce fac gainile oua! Doamna Silvia ne spune ca sunt rezultatul sentimentului de fericire care le este indus de boabele de porumb scapate din gurile (stirbe, probabil) ale gospodinelor care poraiesc la kuhne! Nu intru mai mult in amanunte, desi s-ar putea duce mai departe lantul cauza-efect. Macar pentru asta si tot e un text pentru recomandate!

 =  lăturalnic cotidianului & fără artificii
Ecaterina Bargan
[05.Aug.10 16:50]
ținând seama de faptul că este totuși și un jurnal, pe lângă faptul că e un text literar, și că atât limbajul, cât și cadrul descris, ori felul în care este exprimat, ține de alegerea autorului, mi se pare o scriere nu genială, dar o scriere specifică interiorului (și exteriorului) celui care descrie, ar fi, cu elemente, pe alocuri, chiar poietice.
nu mă atrage foarte mult în literatură lexicul utilizat aici (pătlăgele, pășteau vacile iarbă, kuhne etc), dar aș remarca felul cum ai transmis simpatia copilărească, transformată, poate, la o vreme, în dragoste, și felul cum tot apar hulubii în context. remarc curajul unei scrieri de acest tip, cât o să îți reușeacă să nu rămâi blocată într-un asemenea anturaj al scriiturii. adică, să existe limite pe care să le conștientizezi.
nu este un text excepțional de bun, dar nici nu este un text scris prost, în opinia mea. un ceva specific ruralului (la nivel de spațiu și retrospecție) și sincerității unui sine deschis. asta așa apecia.

 =  re Necula Florin Danut, Ecaterina Bargan
Silvia Goteanschii
[05.Aug.10 19:07]

Necula Florin Danut, ma bucur ca ati vazut recomandat un JURNAL. jurnalul meu contine un pic de poezie, un pic de proza, un pic de ganduri.... si astea toate din mine .... vara!


Ecaterina Bargan, de ce trebuie sa ai curaj ca sa scrii utilizand regionalisme? nu fac ele parte tot din acel lexic pe care il pasaresti si tu?
si sa stii ca n/am nici cea mai mica indoiala ca detii bine limbajul acesta.
cred ca sunt recomandate textele bune, e hilar sa vorbesti tot timpul despre geniu si extraordinar si ca sa nu/mi mai spui chestii de genul acesta> nu scriu genial per total
Apoi, m/ai facut curioasa> ai vreun textulet extraordinar de bun sau genial?
daca gasesti ceva in pagina ta, fa o umila trimire la mine, sa vad si eu si sa ma minunez. ce zici, te pui?

de multe ori, comentezi cuprinsa de apelpisie
de ce?
in afara de, nicio gasca, e opinia ta

multu, silvie

 =  amintiri frumoase.
Ottilia Ardeleanu
[05.Aug.10 19:26]
Silvia, poemul acesta e veridic, exprimat cu naturalețe și cu un imbold care-i conferă farmec.
mie mi-a plăcut. l-am recitit. mi-am amintit și eu lucruri asemănătoare dintr-un anume punct de vedere.

Ottilia

 =  îmi pare rău că am ales acuma să fiu o reacție a cuvintelor pe care le-ai spus
Ecaterina Bargan
[05.Aug.10 19:55]
am încercat sa iți răspund într-un mail, dar mi-a dat eroare la trimitere. ziceam că posed și înțeleg limbajul despre care spui, dar nu îl folosesc. și eu zic că în mare majoritate sunt recomandate texte bune. n-am spus că textul tău nu e bun. dar nici nu pot să afirm că recomandarea se face a fi valoarea supremă despre calitatea unui text. este doar atitudinea unui om, care, câtuși de puțin, se pricepe în literatură.
mi se pare cel puțin ciudat să primesc din partea ta întrebări provocatoare (ai vreun textulet extraordinar de bun sau genial?) și replici care mă dezonorează (de multe ori, comentezi cuprinsa de apelpisie), când nici măcar nu am spus ceva rău despre textul tău și nivi nu găsesc relevante ripostările pe care le defulezi. n-ar fi frumos din partea mea să răspund la întrebarea dacă am sau nu vreun text genial. nu știu la ce vrei să ajungi cu așa întrebări și la ce vrei să ajungi în genere. m-ai lăsat fără cuvinte. și, nu pot, nu pot să înțeleg de ce. nu știu cine sau ce îți dă forță să dai replay-uri de-acestea cu un aer net superior.

seară bună. eu nu mai revin.

 =  Buna treaba!
Ehupov Ioana Alexandra
[06.Aug.10 05:01]
Superb! Are acel 'ceva' ce te duce intr'o stare de duiosie si liniste, sincer.
Totul pare poetic, dar intr'un stil personal. "Fetița cu handicap are un băiețel cu ochii albaștri.
Băiatul care cântă s-a însurat cu fetița care culegea romanițe.
Nu mai cântă." Frumoasa intorsatura de situatie.
In legatura cu observatiile rautacioase. "E buna, dar nu prea" "Nu e nici aia, nici aia". E ciudat de ce isi 'racesc unii gura' degeaba. Daca nu'ti place, treci mai departe:)


 =  +++
Magdalena Popa
[10.Aug.10 11:23]
+ + + macar pentru faptul ca pentru o vreme ne duce gandurile la plimbare intr-o lume pe cat de real creionata, pe atat de ... departe. O lume vie, cauzala, o lume interdependenta. Nu cred ca e nimic in plus in textul asta. Revenirile iti dau ragaz sa degusti imaginea, sa ridici o fractiune de secunda mai devreme cortina de pe text, sa vezi ce va sa vie, sa te simti rational, sa te simti viu, sa te simti. textul asta nu e un monolog. spune ceva si da timp gandului nostru sa raspunda. lasa-ti-l s-o faca cum stie el mai bine.

 =  re
Silvia Goteanschii
[11.Aug.10 09:38]
Otillia, Ioana Alexandra, Magdalena multumesc pentru comentariile sincere.
bun venit in lumea mea

 =  "Virgin".
silvia caloianu
[13.Aug.10 07:09]
Captivant. Un exotic nesuparator, parca... (spre surprinderea mea, spun asta), chiar de pare, cumva, din filmele "realismului socialist" (pe unde am mai vazut asemenea imagini etc.) Am citit cu interes. Recunosc. Ies, urmarita, parca, de frumusetea simpla, naiva, atotcuprinzatoare, totusi, de poezie: "Am un bărbat numai al meu. / Am un copil numai al nostru".

 =  re silvia caloianu
Silvia Goteanschii
[13.Aug.10 11:35]
silvia, ai dreptate acolo la realismul socialist, in prima parte am incercat o imagine de "kolhoz", am vrut sa fie expresiva "treaba". ma bucura trecerea ta. ma bucur ca ti-a placut.
cu pretuire, silvie

 =  silvia
vlad sibechi
[13.Aug.10 21:50]
un text pe gustul meu: rural, epic, cu substanta, problematizare etc.

 =  -
Silvia Goteanschii
[17.Aug.10 17:00]
vlad, multumesc
am vazut mai tarziu semnul tau, dar mi/a placut!

 =  nu inteleg
Silvia Bitere
[25.Aug.10 10:04]
de ce se pune accent pe ceva precum: e poezie, nu e poezie. Gasesc cumva o rautate intre oameni, poeti, rautate care nu face altceva decat sa aduca haos in scris.
Fiecare are personalitatea lui, cand esti bun, esti bun, nu-ti pasa prea mult decat daca vii in contact cu cineva valoros dar si aici ar fi de discutat.
Dupa parerea mea, scrisul de aci, de pe aceasta pagina este un jurnal, o scriere frumoasa, captivanta, in sensul ca citesti si intelegi ce vrea sa spuna autorul, te identifici cu el, de asta citesti, sa te simti intr-un fel, refulezi un al tau prin al celuilalt si ce bine e, pentru moment, ai clipa si asta insemeneaza ca traiesti.

Silvia, ca scrii pe orizontal(a) sau pe vertical(a), mai putin conteaza. Personal, mi-a placut foarte mult ce ai lasat aci scris.


Silvia

 =  re silvia bitere
Silvia Goteanschii
[25.Aug.10 18:48]
silvia, eu cred ca oamenii scriu "dupa chipul si asemanarea" lor, sau dupa cum ar vrea sa fie chipul si asemanarea si pina unde. multumesc de popas. și discutii ar fi multe. valoroase. ma bucur ca ai gasit ceva captivant pe-aici!




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0