Comentariile membrilor:

 =  Bătrânii dintre "cer și Vale"
george geafir
[11.May.10 11:55]
În scurtele mele șederi la Uricani, la apartamentul meu de vacanță, l-am cunoscut pe conu Ciobanu, cum îmi place mie să-l alint, pensionar de stat, după ce a muncit pe rând ca agricultor, președinte de CAP, miner și în cele din urmă funcționar de primărie, acum și dânsul un bătrân între "cer și Vale".
- În Valea Jiului circulă o vorbă, îmi spunea el cu aerul unui sfânt, la o partidă de șah, pe bancă în fața blocului. "Aici doar vacile momârlanilor și nevestele de mineri o mai duc bine".
- Cum vine asta, coane?
- Apăi, domnule dragă, vacile momârlanilor, că pe munte este destulă verdeață, îmi explica prietenul meu din Vale. Și nevestele de mineri, că ele n-or muncit niciodată, îmi mai zicea dânsul. Ceilalți, barabeții( prin barabeți înțelegea locuitorii străini de zonă dar arâniți ca mineri), rămași acum fără locuri de muncă, o duc greu. Vara, e cum e, apar fructele pădurii, dar iarna mor de foame. Valea Jiului a ajuns Valea Plângerii,... Valea Foamei...

Ce-ar mai fi de zis?! Doar că prin acele locuri se respiră aer tare, de munte, cu aromă de proză și poezie... Sunt încântat că autoarea Vali Slavu, după cum se vede, are încă multe de spus în literatură... Noroc bun!

 =  Re- Bătrânii dintre "cer și Vale"
Vali Slavu
[11.May.10 13:02]
Domnule Geafir, mă bucur când întâlnesc pe acest site oameni cărora Valea nu le este străină.
Vorba despre vaci și neveste nu mai prea e de actualitate. Tot mai puțini momârlani cresc vite și tot mai puține neveste au bărbații mineri. Da, era o vreme când cea mai profitabilă îndeletnicire pentru o femeie, în Vale, era aceea de „contabilă”. Dar criza s-a făcut resimțită și aici, așa că soțiile de mineri nu se mai lefăie… în leafă, ca înainte.
Cuvintele dumneavoastră chiar m-au bucurat. Să ne citim cu bine și… Noroc bun!

 =  La mulți ani !
Dan Norea
[10.Dec.18 14:27]
Mai întâi și mai întâi se cuvine să încep cu urarea de ziua ta. LA MULȚI ANI!

Mai apoi, ajung la text. E plăcut la citit și interesant. Are o mulțime de regionalisme/ arhaisme. O parte le explici, de fapt nu tu ci moșul. Altă parte nu au nevoie de explicație, fie sunt arhicunoscute (toată lumea știe ce e Regatul, încă de pe vremea lui Carol I - chiar și astăzi ardelenii folosesc termenul de regățeni), fie se înțeleg din context (boată, straiță, uiagă și toți termenii de îmbrăcăminte). În schimb, alți termeni rămân neexplicați: mâncăruri de boltă, ciufală. Poate vii aici cu lămuriri.


 =  Dane, îți explic mintenaș...
Vali Slavu
[11.May.10 16:47]
dar, mai întâi, îți mulțumesc pentru urare!

Mă bucur că ți-a plăcut textul. Am vrut să folosesc multe arhaisme, deoarece sunt cuvintele care mi-au alintat copilăria și care sunt pe cale de a fi uitate. Și acum vin cu lămuririle. Mâncăruri de boltă, sunt mâncărurile cumpărate de la magazin. De altfel, în DEX există pentru „boltă” și explicația „prăvălie” (nu prăvălia cu umor! ). Cu „ciufala” ai dreptate, nu apare în DEX. Nume de ciufală înseamnă nume de batjocură. E vorba de porecle pe care oamenii și le-au pus, în funcție de defecte sau de unele întâmplări haioase în care au fost implicați. Se folosește, încă, pe aici, și expresia „a ajunge de ciufală”, adică a ajunge de râs.

 =  semn...
Petruț Pârvescu
[11.May.10 17:35]
***
la multi ani!

 =  Domnule Pârvescu
Vali Slavu
[11.May.10 17:55]
Vă mulțumesc!

 =  Scandal
Gârda Petru Ioan
[12.May.10 07:55]
Pare a se prefigura ca serial. Aștept cu interes urmarea. La mulți ani! Ești scandalos de tânără!

Nelu

 =  Re- Scandal :)
Vali Slavu
[12.May.10 13:33]
Urmarea se va mai lăsa așteptată. Deocamdată, am alte priorități.
Mulțumesc pentru urare! Da, chiar scandalos de tânără... :)

 =  excelenta poveste
Anni- Lorei Mainka
[12.May.10 16:28]
placut, de admirat ca mai sunt si altii care se ingrijesc de cele trecute de vai si ceruri......
un text ingrijit si da, ar trebui sa continui, am ce invata

 =  Re- excelenta poveste
Vali Slavu
[12.May.10 17:19]
Când ceea ce scriu ajunge la sufletul cititorilor, bucuria este mare. Cu atât mai mare cu cât e vorba de cineva care e pentru prima dată pe pagina mea.
Voi continua. Mulțumesc pentru încurajări!

 =  La mulți ani!
Stefan Victoria
[12.May.10 18:18]
...și din partea mea, cu întarziere. Fie ca toate visurile să vă devina realitate!

 =  Mulțumesc, Victoria,
Vali Slavu
[12.May.10 19:53]
pentru urări!
Nu-i niciodată prea târziu, pentru prieteni se găsește oricând o cupă de șampanie. :)

 =  Vali Slavu
Ottilia Ardeleanu
[12.May.10 21:08]
bătrânul "desprins de pe Columna lui Traian" a depănat așa de frumos poveștile de prin Valea Jiului, iară tu, Vali dragă, ca un artizan, ai scos la iveală multe dintre tradițiile care ne reprezintă, cu cinste, una dintre cele mai importante zone ale țării.

Te felicit și îți spun și eu mulți ani fericiți!

Ottilia, cu drag

 =  Ottilia,
Vali Slavu
[13.May.10 06:29]
Bătrânul desprins de pe Columnă ar mai avea, cu siguranță, multe de povestit despre aceste locuri. Îți mulțumesc pentru aprecieri și urări!
Cu prietenie,
Vali
Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !