Comentariile membrilor:

 =  cote, cote și iar cote.
Filip Tănase
[06.May.10 09:36]
Foarte la subiect cu tot ce se petrece acum, iar cele povestite sunt așa de reale, că-mi vine să plâng. Numai cine a trăit acele vremi pline de restriște,poate să înțeleagă bine cele descrise. Mi-a plăcut teribil „evaziunea fiscală” cu tăierea vițelului în pod. Ce era să facă bietul țăran, ca să-și salveze cele ale gurii, de furia „cotelor”. Cote, cote și iar cote, până când? Dă-i doamne românului, cât poate să ducă! M ulte ar fi de povestit pe tema asta, dar spațiul e mic. Copiilor ar trebui să li se povestească, ei n-au de unde să știe.Mi-amintesc că atunci când unul era bănuit că-și taie animalul fără aprobare, copilul învățat de tată să spună: eu sunt mic, nu știu nimic, mai scăpa din greșeală, timorat de prezența omului de ordine: tata-n pod jupoaie oaia!

 =  se pare că am intrat în tzunamii
milos petru
[10.Dec.18 14:27]
Situația e gravă! Tata când tăia vițelul în pod avea vaca iar laptele mergea la stat, la lăptărie, stăteam seara la coadă cu canta cu lapte, ajungea la oraș și se hrăneau și muncitori. Acum vițelul e mort în vacă și vaca moartă în grajd.
Atunci s-a tăiat în carne vie! După ce s-au naționalizat fabricile, a urmat în `51 deportarea țăranilor înstăriți în Bărăgan și imediat schimbarea banilor, ca să-i termine de tot. Îmi amintesc că am fost cu părinții la o nuntă și în timp ce se pregăteau să dea darurile, noaptea pe la două, au venit paznicii din sat și au spus că au oprit o mașină care aducea bani noi pentru că se vor schimba. Nimeni nu a mai dăruit mirii, să nu rămână cu bani vechi.
Când parlamentul a simțit că guvernul Boc e neputincios, l-a demis. Acest lucru se vede tot mai clar, dar pentru asta a trebuit să se ducă țara la vale, iar cei care au ales ce au ales sunt primii care vor muri de foame. Asta o spun că trăiesc la sat printre ei. Guvernul ăsta e incapabil și inconștiant, și asta că e normal ca un incapabil să fie și inconștient, a simțit gustul banului și nu se poate oprii, vrea tot, e ca o prostituată sau ca un alcoolic. Țara nu se poate împărții în corupții noștrii pe care îi protejăm și corupții lor pe care îi amețim plimbându-i pe la ANI și DNA.
Trăim întrun cerc vicios, salarii și pensii mici, servicii tot mai scumpe, cumpărăm tot mai puțin, deci nu se mai produce că nu se vinde, la fiecare circuit statul ia TVA-ul și impozitul, după câteva rotiri de astea patronii rămân faliți și spițele cercului se destramă până se prăbușește căruța.




 =  capcanele banilor
Filip Tănase
[07.May.10 03:26]
Capcanele banilor la oamenii avari
Strofe de urgență( improvizate)
Miloș tată, ai trecut fugitiv pe lângă capcana schimbării banilor în care ne-a băgat ministrul Vijoli. Atunci am cunoscut prima dramă în ’48 cu reforma monetară, când aveam 16 ani și tragedia din ‘52 când s-a făcut stabilizarea banilor . Aveam în curte un cuptor de pâine încărcat de bani,(fiind foamete, nu mai făceam pâine) cu care am rămas, și în care cățelul care de obicei stătea acolo, nu mai avea loc de bani și l-am scos afară.
Atunci banii nu mai aveau valoare, dar acum, citez:

Cu banii nu e un mister,
Ori vrei bani, ori caracter,
Banii banii, vere
Banii-s, la putere
Și cu banii vere
Faci orice plăcere.

Bani și mie, bani și ție,
Numai trențe de hârtie.
Căci de două mii de ani
Legea lumii -i numai bani.

Banii, banii-i vrea oricare
Cine-i are, cine n-are,
Căci de două mii de ani,
Legea lumi-i numai bani.

De-aia se spune că banii-s ochiul dracului, formulă acceptată de toți care au greșit mult si poate deseori peste măsură, cum vorbim și noi despre greșiții noștri și din păcate, numărul acestor greșiți de modă nouă este uriaș, Milos baci.
Părerea mea este că ai făcut nu numai o lucrare exceppțională, dar mai ales bine, foarte bine documentată și comentată, un munte de felicitări, cu respect ție Miloș, fiu de fost boier, oier dar băiat de caracter și atât.

 =  re-capcana banilor
milos petru
[07.May.10 15:31]
Ieri am spus, cu câteva ore înainte de ce s-a adeverit ce bănuiam, că salariile și pensiile mici duc rapid la prăbușirea căruței. Azi pot spune că dacă nu se întâmplă o minune suntem terminați.
Vreau să spun că bugetul e o balanță cu două talere. Pe unul din talere sunt veniturile, pe celălalt cheltuielile. Dacă cresc cheltuielile trebuie pus ceva la venituri să echilibrezi. Dacă nu poți pune la venituri, și e clar că acest guvern nu știe și nu poate să pună la venituri decât taxe și impozite, deoarece nu are control asupra economiei și a comerțulti, deci dacă nu poate pune la venituri trebuie să taie din cheltuieli.
Ori aici e altă treabă. Orice om cu cap când vede că nu-i mai ajung banii, nu lasă copii flămânzi, dar nu le mai cumpără televizor, mașină, haine scumpe, ca să nu-i lase flămânzi. Deci nu mai face investiții, sau face dar minimum necesar.
În situația în care suntem, singurile investiții ar trebui făcute în agricultură, să producem mâncare ieftină, fără să punem biruri pe cei care o produc. Dacă un țăran(dar care țăran că nu prea mai sunt) vinde spanac sau salată în piață trebuie lăsat, fără să i se pună taxe, (să nu plătească certificatul de producător, locul în piață, impozit pe ce vinde, etc.) el cu banii obținuți cumpără pâine, (strictul necesar) și deci o dată cu asta plătește și impozite și TVA și accize, că doar in pâinea aia sunt prinse toate aceste cheltuieli. Ori se întâmplă două lucruri bune: respectivul nu moare de foame și aduce niște bani în circuit, de fapt trei lucruri că salata și spanacul lui le mănâncă cineva. Atenție, în situația în care am ajuns e necesar să se învârtă banii cât mai repede, de cât mai multe ori pe lună, fără să ciupească de fiecare dată, din ei, statul, că altfel ajungem mai rău ca acum când mor oameni de foame iar Banca Națională are 35 de miliarde de euro! Și vai, guvernul a împrumutat 30 de miliarde din afară! Și încă ceva! Dacă luăm din afară cu o dobândă de 1% iar de la BNR cu 10% țara sărăcește că ăla 1% trece granița, pe când alea 10% ar rămâne în țară!
Așa vede treburile ultimul țăran,
mitru

 =  biruri inutile și neavenite
Filip Tănase
[09.May.10 00:17]
Mitrule, ai pus alifia pe rană.
Comentariul tău este atât documentat,cât și bine fundamentat cu argumente foarte la subiect, cu ținte bine fundamentate, încât nu pot să-ți spun altceva, decât că am amuțit pur și simplu, de realitatea crudă dezvăluită.
Bietul țăran vinde un coș cu salată, ca să-și ia o pâine, cum să-i mai pui bir pe ea.Ba, mai mult, acum le ia și din subvențiile din agricultură, vai și-amar.
Ai semnat-ultimul țăran, să sperăm că n-o să fie așa, că sunt foarte necesari, mai mâncăm și noi ceva ecologic și pur autohton, că dacă mergi în piață toate sunt: cartofi egipteni, roșii-turcești, pere -argentiniene, ș.a. m. d.
Ai un spirit foarte pătrunzător, și o exprimare fluentă și concisă de mă uimești.
Felicitări și mai ne vizităm.

 =  care alifie că rana-i deschisă prea tare
milos petru
[09.May.10 17:54]
Care comentariu documentat, în capul meu de țăran, mă refer numai la ăla de țăran, e o aiureală că nu mai înțeleg nimic. Nevasta, mai bună la matematică, ea ține banii, ea-i contabila casei, se plânge că nu-i mai ajung nici două săptămâni. Mă întreabă cum rezistăm de acum încolo două săptămâni fără bani. Zice că, nu ar fi mai bine, să-i primim de două ori pe lună, atunci am suferi doar căte o săptămână și o săptămână am avea cu ce să supravețuim. Naiba știe, eu nu știu ce să-i spun, și naiba ăsta o fi angajat pe la guvern că prea nu zice nimic. Mă mai întreabă de ce toți zic că-i bine că or ras din salarii la bugetari și pensii. Zice că dacă ar fi crescut TVA cu 3% și nu ar fi scăzut pensia cu 15% ea ar mai rămâne cu 12% în plus , în loc să piardă la pensie ar da la buticul din colț(până nu dăm colțul) cu 3% mai mult și atât.
Păi m-am zăpăcit de tot, până imi revin cred c-o să crească și TVA-ul la gopile din cimitir..
un țăran în agonie,
mitru

 =  erată
milos petru
[10.May.10 15:58]
TVA-ul la gropile

 =  facilități acordate și eventual luate
Filip Tănase
[11.May.10 11:52]
Spui că te temi că o să crească TVA la gropile din cimitir, dar mie tare mi-e teamă, că n-or să ne mai ajute să ajungem acolo, la locul cu pricina, că ajutorul de înmormântare e tot o facilitate acordată( fie ea pentru ultimul drum), și se vor gândi sigur s-o ajusteze, sau s-o elimine, că doar suntem puși pe economii ca să ieșim din criză. Dar în varianta asta, nu mai simțim acest lucru, îi va afecta pe cei ce se ocupă cu rezolvarea problemei în sine.Și câte facilități or mai fi, ca să strângem banii și să ne revigorăm.
Este abia începutul sfârșitului. Vorbe, vorbe, vorbe....

 =  facilități
milos petru
[12.May.10 15:32]
Spui că te temi că o să crească TVA-ulla gropile din cimitir, dar mie mi-e teamă,că n-or să ne mai ajute să ajungem acolo,
Filip Tănase

Păi nu te prea înțeleg, faptul că o să avem pensii tot mai mici ne duce pe unii la starea de inaniție și deci ne ajută să ajungem cât mai repede la groapă! Cred că ai totuși dreptate că nu ajungem la groapa din cimitir. S-ar putea , ca din cauză că nu putem să cumpărăm locul, să nu ne primească morți în cimitir. S-ar putea să se deștepte și să ne vândă groapa în rate! Dacă murim înainte de a plăti toate ratele, cea ce e foarte posibil, o să pună sechestru pe moștenirea care rămâne, dacă mai rămâne ceva, și o să se bată moștenitorii pentru a plăti groapa! Hai că am luat-o razna! De fapt asta e singura cale, înainte de moarte, să o luăm razna și să dispărem ca măgarul în ceață!
Ei, vezi cum gândește un țăran în agonie,
mitru




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0