Comentariile membrilor:

 =  atenție
Mihai Victus
[29.Apr.10 12:17]
"Șoferul aruncă priviri în oglinda retrovizoare către clienta așezată pe bancheta din spate." - dacă se uită în oglinda retrovizoare evident că pe bancheta din spate se afla clienta.

..."întoarce capul spre geam lăsând să-i curgă părul peste obrazul drept la întâmplare." - dacă-l lasă să curgă se înțelege că-i la întâmplare

..." o tensiune supărătoare în umerii și în spate." - umeri

"N-a reușit însă decât să le întindă în două dâre." - dacă le-a întins se înțelege că s-au format dâre. ar merge, simplu: "n-a reușit decât să le întindă mai mult" sau ceva de genu

"O durere puternică își face cuib piept" - ...cuib în...

..." și respiră sacadat, în reprize." -" în reprize" parcă-i cam în plus acolo

"Văzându-l atât de zdruncinat pe șofer, totuși continuă" - Văzându-l totuși atât de zdruncinat pe șofer, continuă

ai grijă și la nepotrivirile de ritm, de timpi

 =  modificari
Roxana Sonea
[29.Apr.10 16:20]
Modific, primele 4 observatii sunt foarte bune, multumesc. Mi-e un text cam prea cunoscut si nu le mai vad.

Restul, insa n-o sa modific, sacadat nu-i tot una cu reprize, si n-am sa fac inversarea de mai sus, tocmai pentru ca e legat de ritm. M-am straduit cu el, va trebui sa-l mai las sa se raceasca putin, voi reveni in ceva timp, ca sa-l pot vedea din perspectiva cititorului.

Cu timpii, nu stiu incotro imi indici, intreg textul e la prezent. Unde vezi neconcordante?

 =  in fuga...
Mihai Victus
[29.Apr.10 16:36]
sacadat = cu intreruperi dese si scurte (DEX) (dupa asta, "in reprize" mi se pare mie in plus - e doar o parere)

nu-i vorba de ritm aici: "Văzându-l atât de zdruncinat pe șofer, totuși continuă" (daca preferi sa pastrezi forma asta, as pune "totusi" dupa "continua")

nu intregul text e la prezent: "ar fi vrut s-o vadă mai bine..." etc.

ma scuzi... sunt in graba, si de aceea nu pot veni cu alte explicatii.

o zi buna.

 =  reprizele astea sacadate
Roxana Sonea
[29.Apr.10 16:45]
sacadat nu-i acelasi lucru cu reprize, mi se pare la mintea cocosului, nu trebuie sa fugim la dex. Daca iti spun ca tu mergi sacadat asta nu inseamna ca mergi in reprize. Un parkinsonian nu merge in reprize, merge sacadat.
Reprize tine de timp, sacadat tine de mod.

Da, „ar fi vrut„, „ar vrea„, ok, merge schimbat, dar merge si asa, nu afecteaza actiunea si nici discursul foarte mult. (ar fi vrut - bate in nostalgie, ar fi vrut sa le vada mai bine si pe alte femei) Dar daca te face pe tine fericit, se poate modifica.

Mai sunt pasaje la imperfect, asta pentru ca se refera la lucruri din trecut. Logic. Indica-mi neconcordanțele (totusi! :)) daca ai timp, e posibil sa fiu prea cu nasul in text ca sa le mai văd.

Multumesc de timpul acordat. Apreciez. :)

 =  tot pe fuga
Mihai Victus
[29.Apr.10 18:04]
am subliniat acolo, cu "sacadat" si "repriza" ca-i o simpla parere, ceea ce nu inseamna ca e si gresit. deci, respira sacadat, in reprize - se intelege (inteleg eu) ca tipul respira sacadat, apoi normal, apoi iar sacadat, apoi iar normal - dar, cand folosesti "sacadat" se intelege deja asta, nu-i nevoie sa mai subliniezi si cu "in reprize"

normal ca nu de imperfectul ala m-am legat care face referire la lucruri deja intamplate.

si nu trebuie sa modifici nimic pentru a face pe careva fericit - sunt doar niste sfaturi de care poti tine sau nu cont pe viitor

bun. neconcordante. ia sa vad ce gasesc asa, repede:

- Prieteniile Mirunei erau rare, iubirile si mai rare. (acum nu mai erau, tinand cont ca povestirea se face la prezent?)

- N-ar fi putut înțelege, se gândește. (n-ar putea sa inteleaga)

- De fapt, se și săturase să tot explice ce simte ea....

- Deși părea absurd.... - desi pare absurd, incerca...

- Spera ca el să merite efortul... - inca mai spera, nu? prezent

ei, sunt multe (iar eu sunt abia la inceput si trebuie s-o iau din loc), le gasesti tu mai tarziu. repet doar: "mai multa atentie"

ma scuzi - sunt doar grabit, ca asa ar mai fi multe de discutat pe text

 =  imperfectul
Roxana Sonea
[29.Apr.10 18:22]
Mihai, imperfectul se refera la o actiune care incepe in trecut si se continua in prezent. Prieteniile au fost si atunci, sunt si acum, nu cere neaparat utilizara prezentului.

Maria era frumoasa. Atunci, in trecut, ca de trecut vorbeam, actiunea in momentul acela se refera la ceva din trecut, asta nu inseamna ca nu e frumoasa si in prezent. Ar fi trebuit sa folosesc "a fost", adica perfectul compus, sau mai mult ca perfect "fusese" - astea termina actiunea. Imperfectul nu termina actiunea.

Bag seama ca tu te arunci cu comentarii si observatii fara sa ai de fapt baza in spate.
Te legi de doua cuvinte care au sensuri diferite si-ncerci sa le suprapui, acum ma iei cu concordanta timpurilor cand nu cunosti proprietati de baza ale acestora.

Nu mai intru in sacadat/repriza. Pentru mine (in orice context) aceste cuvinte au doua sensuri separate si asa raman. (mai ales ca pe undeva, le utilizez pentru caracterizarea personajului - unul care respira numai sacadat e un isteric, sacadat in reprize denota un oarecare control, normalitate, complexitate personaj). Daca tu le suprapui, te priveste. Eu nu modific.

Ai vazut, nu sunt absurda, unde argumentatia e corecta, modific, ai avut dreptate cu repetitiile din primul comentariu si pentru ele iti multumesc, dar acum am impresia ca vrei doar sa te duci in panzele albe.

 =  ok
Mihai Victus
[29.Apr.10 18:45]
stiu ce-i ala imperfect si exemplele care ti le-am enumerat mai sus nu intra in categoria unei "actiuni ce se petrece in trecut si continua in prezent"

in fine. nu o sa mai continui. o sa crezi ca o fac din rea intentie, dupa modul in care ai raspuns, sau ca sa dovedesc ceva. nu vreau sa dovedesc nimic. daca tii cont de ce ti-am zis, bine, daca nu, tot bine. as putea sa-ti dau exemple cum se scrie un text la timpul prezent dar n-o sa fac nici asta.

hai s-o incheiem aici.


 =  punctat si prietenos
Roxana Sonea
[29.Apr.10 19:01]
Mihai, te rog, fara victime.
E un dialog pe care-l purtam in contradictoriu, nu te-am acuzat de rea credinta, doar iti spun ca mie mi se pare ca n-ai baza.
Uite, legat de exemplele tale "necontinuabile", sa le luam la rand:

exemplul 1. - legat de prietenii. prieteniile desi putine se continua in prezent, ca si iubirile (de-aia e in masina). imperfectul e ok.
exemplul 2. - singurul exemplu ok. voi modifica pe conditional (de la conditional trecut la prezent, ai dreptate)
exemplu 3. - se saturase, actiunea s-a incheiat in trecut, nu are continuare in prezent, deci verbul la perfectul simplu e ok.
exemplul 4. - parea absurd si in trecut, pare absurd si acum, imperfectul e ok.
exemplul 5. - spera in trecut, spera si acum, de sa nu spere? de aceea e in taxi, imperfectul e ok.

din 5 exemple, 3 intra in aria imperfectului si in actiuni continuabile, unul e de actiune incheiata deci trebuie utilizat trecutul.

N-o iau ca rea credinta, n-am nimic cu tine, si nu ma atac, ca vaai doamne, mi-ai criticat un text, dimpotriva, ma bucur, ok? Fara critica ramanem la sol. Dar sa fie o critica bine argumentata.

M-as bucura sa mai dai pe aici. Sincer. :)Desi poate acum o sa zici "vai, Sonea, aia-ti mananca urechile" :))

 =  Acum vreun an...
Lesenciuc Teodor
[29.Apr.10 19:23]
faceam cunstinta cu tine, cu textele tale mai exact. "Empatii" cum se chema atunci in varianta originala a fost primul care m-a inspirat (motiv pentru care ti-am si cerut acceptul unei continuari, stim amandoi ce a iesit). aici, in textul de fata vad mai multa atentie, grija pentru logica, pentru continuitate. m-ati ametit cu timpurile voastre, sunt lucruri pe care le fac instinctiv (acum ma gandesc ca poate nu bine), oricum, un trebuie sa lasi imaginatia si puterea creativa sa fie incetinita de un mod de exprimare, e destul timp pentru asta la editaj.
cred ca decizia modului de exprimare e o exprimare a stilului propriu, a modului unic in care fiecare autor isi cunoaste opera. desigur ca fiecare o vede in "stilul" sau, si o vrea schimbata in concordanta "ca sa-i placa", dar aici e frumusetea: suntem diferiti, gandim, iubim si scriem diferit!

mai trec cand o sa am pareri pertinente...

te pup, ca na, mi-esti draga...

 =  sa fii inspirat
Roxana Sonea
[29.Apr.10 19:37]
daa, imi amintesc. Ai scos atunci un text care mi-a placut mai decat decat imi place al meu. Ai lasat un comentariu tare simpatic, asa, de porumbel al pacii. :) E bun. :) Instictive, tehnice, pana la urma calitatea-i pe la mijloc, textul asta nu-i grozav, dar buba nu-i in verbe.. e mai grav. :)

 =  .
Mihai Victus
[29.Apr.10 19:41]
eu ca cititor, am semnalizat lucrurile care nu mi se par in ordine - aici e baza afimatiilor mele. n-are a face cu exemplul cutare care nu se pupa cu cutare lucru. (si alea-s doar niste exemple extrase asa, la intamplare - o sa mai gasesti si tu altele).

nu voi continua sa ma contrazic pe tema asta deoarece tu esti convinsa ca ai dreptate tot asa cum sunt si eu convins ca am dreptate.

exemple si argumente, contraargumente? puteam s-o lungim noi asa mult si bine. am totusi satisfactia sa stiu ca intr-o zi, poate, iti vei da seama ce am vrut sa spun prin "atentie la timpi si ritm". o sa vezi. ai rabdare. faceam si eu greselile alea cu imperfectul si prezentul.

voi mai trece, nici-o grija. pan-atunci, toate bune si frumoase





Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !