Comentariile membrilor:

 =  Iluzii
Gârda Petru Ioan
[22.Mar.10 08:12]
Cat timp vor fi cumparatori de iluzii, se va gasi cineva sa le vanda. Orice fel de iluzii...
Sigur ca mai expusi sunt copiii, dar nici de adulti nu ma pot plange.

 =  Re- Iluzii
Vali Slavu
[22.Mar.10 12:24]
Câți dintre adulți iau atitudine?
Sunt de acord cu poveștile despre iepurași, buburuze, rândunici, furnici și alte vietăți, dar nu accept să fie implicate într-o sărbătoare unde nu-și au locul.
Părerea mea, desigur...

 =  Societatea de consum
Dan Norea
[22.Mar.10 13:45]
Vali, dacă înțeleg bine, cu Moș Crăciun ești de acord, cu Iepurașul nu. Atunci mai umblă puțin pe google și iată ce vei găsi:

"Mos Craciun, asa cum este el cunoscut azi, cu renii si vesmintul rosu si barba alba a fost inventat la inceputul secolului XX de o companie de publicitate
americana care facea reclama pentru celebra Coca cola."

Totul pleacă de la societatea de consum - cadouri și chiolhane de Moș Crăciun, de Paște, de Sf. Valentin, de 8 Martie, de 1 Mai... În curând vor apărea tradiții noi, cu cadourile de rigoare, de Florii, de Rusalii, de Sf. Maria... Cum "care Sf. Maria ?" Toate !




 =  Re- Societatea de consum
Vali Slavu
[22.Mar.10 21:22]
Dane, imaginea lui Moș Crăciun, așa cum e cunoscut azi, a fost creată de Coca Cola, dar legenda lui e ancorată în creștinism. Pe când iepurașul nu are nimic de-a face cu Învierea. În plus, nu mi se pare firesc ca Paștele și Playboy să aibă același simbol.

 =  cult păgân
Victor Țarină
[10.Dec.18 14:27]
Nu stiu ce+i cu iepurasul dar si cultul moșilor *implementat * de crăciun e unul păgân.

 =  Nu
Legenda lui Moș Crăciun nu e ancorată în creștinism. Dan are dreptate. Și tu ai dreptate în privința iepurașului. Americănisme aiurea preluate de noi, ca și inimioarele roz de St. Valentine's Day.
Poate vrei să spui că legenda lui Moș Nicolae are ceva rădăcini în creștinism. Dar de ce, mă rog, atunci nu-i spunem Sfântul Nicolae? Pe care nu i-am făcut iepurași, i-am făcut moși.
Eu, care am crescut la țară, am aflat cu stupoare de acest iepure abia când eram studentă. Și nu pricepeam în ruptul capului ce-i cu el. Noi, în Săptămâna Mare, mergeam la denie, să „trecem pe sub Domnul”, apoi să luăm Lumină. Și nu treceau iepurași cu daruri în coadă pe drumurile prăfuite ale satului.
Lăudabilă inițiativa acestui eseu, precum și demersurile tale din școală, însă documentarea ar trebui făcută nu doar de pe internet.

 =  Dacă tot am dat apă la moară,
Vali Slavu
[23.Mar.10 12:56]
amintind la final despre Moș Crăciun, voi reveni la momentul potrivit cu un eseu pe această temă.
Despre iepuraș am scris și pentru a afla alte păreri. Așadar, vă mulțumesc pentru semn!

 =  Despre iepurași, gonaci, țapi, satrapi
Dragoș Vișan
[10.Dec.18 14:27]
Hăituiți de mulți gonaci
Și pe la noi prin țară,
Au rămas din iepurași
Doar reclame de fațadă.

Foarte captivant eseul. M-ar interesa și pe mine metodele euristice din clasele mici. Două, trei, mai comice.
A propos, noua lege a învățământului, discutată prin unități școlare este de-o copilărie și mai mare decât cea a simbolului pascal cu iepurașul! Și despre ea trebuie să scriem un eseu sau o epigramă.

Preșcolarii de cinci ani
Țopăie prin jur ca țapii,
Iară cei puțin mai mari
Scot urlet ca satrapii!

Da, profesoarele de clase mici vor trebui să-și astupe mai întâi urechile, să se înarmeze cu răbdare, să facă treaba educatoarelor, să se coboare la nivelul animalelor neastâmpărate, în loc să-și facă meseria ca mai înainte.

Apoi elevilor de-a noua o să le crască barba în gimnazii. Iar la țară scopul e să fie lăsați la vatră după 9 (nu 10) clase obligatorii. Să stea la coada vacii pentru guvernul Boc 3, (1)4 la pătrat (pi,pi).

 =  Re- Despre iepurași, gonaci, țapi, satrapi
Vali Slavu
[05.Apr.10 19:41]
Apropo de discutarea noii legi, mi se pare un circ. Astă-vară am participat la Congresul Cadrelor Didactice, unde, la fel, s-au făcut propuneri pentru Legea Învățământului. Delegația fiecărui județ a venit cu propuneri de care nu a ținut nimeni seama.
Mă întrebi de metode euristice (mai comice!). Euristica implică multe metode, de la cele clasice (conversația euristică, problematizarea, învățarea prin descoperire, dezbaterea...), la cele moderne. Acuma, nu știu dacă sunt comice...
Mai puțin comică mi se pare, însă, situația în care s-a ajuns. Am o vechime în învățământ de douăzeci și doi de ani și toate gradele didactice, dar, paradoxal, am ajuns în situația de a căuta pe net pentru a alcătui un banal proiect de lecție. Pentru că totul se schimbă de la o zi la alta, ce știam ieri, nu mai e valabil azi. Așa că trebuie să caut, să studiez mereu, pentru a fi în pas cu schimbările.
Amintești de «profesoarele» de clasele mici. Mai nou, nici denumirea de «învățătoare» nu mai e satisfăcătoare. Și ce frumos suna!... După mulți ani la catedră, am absolvit o facultate pentru a deveni institutoare, anul acesta mai termin una, dar am aflat târziu că nu m-am orientat bine, managementul nefiind pe lista specializărilor necesare pentru a deveni profesor în învățământul primar. Așa că, până la pensie, mai am vreme să termin câteva.
Revenind la eseu, mă bucur că l-ai găsit interesant. Mulțumesc de trecere și semn! Sărbători fericite!





Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0