Comentariile membrilor:

 =  semn
Cezar C. Viziniuck
[17.Mar.10 15:06]
Frumoase versuri. Mi-au plăcut. Un poem al iubirii. De fapt Dv. ne-ați încântat mereu cu astfel de versuri, ce mie mi se par chiar reușite. Cezar

 =  Cezar
Lupu Svetlana
[17.Mar.10 15:55]
Mulțumesc, Cezar pentru o apreciere măgulitoare, dar să nu ne grăbim,
n-a trecut încă pe aici Profesorul.

 =  Viorel Gongu, observatii pentru Floricel
viorel gongu
[19.Mar.10 20:58]
Nu scapi de observatii
-Este atat de des folosita rima albastru -astru incat a devenit banala si nu prezinta surpriza sau plus de frumusete
Cititorul simte ca "acel cuvant" va veni ca rima. De aceea, pentru crestera vocabularului tau poetic, pentru inceput, voi enumera rime la acel:albastru-astru:
alabastru, castru, cadastru, Zoroastru, balastru, pilastru, jugastru, piastru, emplastru, salmastru, rastru, dezastru.(ce cuvinte nu le intelegi te rog sa le cauti in DEX)
Expresia "dor strecurat in visul beat suna tare bine.
In strofa 2 versul 1 ai schimbat ritmul( si l-ai mentinut pana la final) din versul 1 din strofa 1, unde ai accentul pe prima silaba
"a micsora un infinit un infinit cu-o vesnicie si a lungi veac efemer, de jucarie" este o constructie interesanta unde te joci ce unitatile mari de timp, si cu toate astea "veacul"(o suta de ani) se justifica a fi "de jucarie".
Expresia"cerul profund" sugereaza atat culoarea ochilor cat si profunzimea sentimentului. Expresia a fost fericit aleasa si i-ai dat semnificatii multiple.
Asocierea celor doua culori de ochi, albastru -caprui< nu am mai intalnit-o abordata in aceasta maniera si mi se pare originala.
Repeti"albastru" chiar daca e cu alta rima.Nu este bine sa repeti acelasi cuvant in poem, pierzi din"spatiul de exprimare" si sugerezi ca este posibila o saracie in limbaj.
Aceasta "repetare este permisa, chiar obligatorie, in poezia cu schema fixa(gen glossa) pentru ca regulile te obliga
Mi-a placut acel "pleata clipei"
M-a surprins in mod placut ca ai abordat o alta maniera de versificatie si de lungme a versului. Aceasta"alungire" a versului denota o crestere in mestesugul de a scrie in versuri cu rima.

 =  pentru Viorel Gongu
Lupu Svetlana
[19.Mar.10 23:13]
Bun venit, Profesore, chiar dacă-mi mai dai peste palme, ești așteptat. Mulțumesc pentru buchețelul de rime(pentru fiecare a trebuit să cobor în dex, "Zoroastru" nu l-am găsit).
Am înțeles: albastru-astru nu mai folosesc, dar aici va trebui să "trăiască", altfel pierd imaginea și-mi pare rău.
Cît despre ritm, cred că nu e nici o abatere, depinde cum citești. Propun a se citi primele 3 silabe neaccentuat, abia silaba a 4 accentuăm.
"Veac de jucărie"- prin viac am subînțeles aici nu o "lungime" de 100 ani, ci o "lungime" de viață, în cazul dat lungimea vieții unei jucării (foarte scurtă de obicei, copiii repede se plictisesc și-și doresc una nouă. Și nu numai copiii...)
Iar repetarea am făcut-o special, și îmi pare rău dacă supără, vroiam să pun accent pe acest: albastru-căprui. Dar dacă e o încălcare, nu o voi mai repeta.
Și sunt nespus de fericită că unele imagini chiar au plăcut...

 =  Răspuns și corectări
viorel gongu
[10.Dec.18 14:27]
Pe Zoroastru va trebui să-l cauți într-un dicționar enciclopedic sau de mitologie.
Se spune corect VEAC și ni viac
ABEA și nu abia
"copii repede se plictisesc" corect COPII SE PLICTISESC REPEDE
NU am pretins a fi o regula, dar este de preferat a nu se folosi un cuvânt de doua ori. În cayul în care urmărești un anume efect prin repetare intentionată , este altceva.
Ți+am mai spus și nu mă supără să-ți repet, gama rimelor folosite trebuie să fie căt mai mare și de aceea este necesar un vocabular bogat. Uneori poți să gasești un cuvânt care rimează dar să pară nepotrivit sau imposibil de utilizat in poem. Arta și priceperea este să îi găsești locul fără să se simtă o forțare.

 =  Svetlana
Eugenia Reiter
[20.Mar.10 22:50]
este corect "abia", cum ai scris tu.
"abea" nu există în dicționarul limbii române.
și este corect și copiii, nu copii.
iar viac bănuiesc că ai scris din grabă pentru că în text ai scris corect.

voiam de multă vreme să-ți spun că stăpânești mult mai bine gramatica limbii române decât mulți alții.

seara bună să ai

 =  mulțumesc pentru vizită repetată
Lupu Svetlana
[21.Mar.10 00:11]
Viorel, mulțumesc pentru vizită repetată și corectări, fac calchieri fără să simt (mai gîndesc în rusă), la fiecare observație legată de ordinea cuvintelor în frază, vreau să-ți răspund "dacă schimbăm locul termenilor, suma nu se schimbă" (în glumă).
/"copii repede se plictisesc" corect COPII SE PLICTISESC REPEDE/
nu simt nici o deosebire, dar te cred pe cuvînt. Și totuși nu înțeleg, parcă nu-i una și aceiași?
"Șmecheria" rimelor mă voi strădui s-o însușesc.

 =  Eugenia Reiter
Lupu Svetlana
[21.Mar.10 00:11]
sunt recunoscătoare pentru vizită și încurajare
(mă simt o școlăriță ce a luat o notă mare la tema de acasă)

 =  multumiri de invatatura
viorel gongu
[23.Mar.10 10:08]
Multumesc Doamnei Eugenia Raiter pentru corectare, si am invatat. Asa cum am multumit si Domnisoarei Bargan pentru corectarea acelui "pentruca" utilizat eronat de subsemnatul.
Adesea sunt debusolar si o mai iau "dupa ureche" dat fiind ca eu am invatat:-intr-o, dintr-o, sint, etc. Acum sunt alte reguli pe care va trebui sa le invat "lautareste". Dar ma straduiesc. Imi cer scuze Floricicai pentru greseala pe care i-am dat-o drept buna. La "atelier" invata toti.




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0