Comentariile membrilor:

 =  poate mila!
viorel gongu
[23.Jan.10 11:36]
Cât de mare o fi pila
Dacă n-ai un pic de minte
Te păstrează-n post doar mila
Dacă nu ești ...președinte.

 =  Dacă ai destulă minte
George Budoi
[23.Jan.10 13:07]
Dacă ai destulă minte
Și un pic de demnitate,
Îi spui pilei: "Stai cuminte,
"Mulțumesc, dar stai deoparte!"

George Budoi

PS1: D-le Gongu, vă mulțumesc pentru vizită și pentru catren. Vă mai aștept pe paginile mele!
Cu prietenie,
George

PS2: Din păcate, odată ajunși pe posturi înalte, la noi idioții, ignoranții și incompetenții își fac alte și alte pile, care-i mențin sau îi propulsează și mai sus. Iar dacă întâlnesc oameni competenți în calea lor, care le sunt obstacole, îi "mătură" fără scrupule.

 =  Nu sunt epigrame
Rodean Stefan-Cornel
[23.Jan.10 14:38]
Îmi pare foarte rău, dar, în opinia mea, catrenele de mai sus, nu pot fi numite epigrame (sau definiții epigramatice), deoarece nu au elementul cel mai important pentru a fi încadrate aici, adică nu au poantă.
Primele două catrene sunt doar constatări simple, făcute în versuri cu o prozodie bună, iar al treilea, pe lângă faptul că nu are poantă (exprimă un simplu deziderat) are și prozodia deficitară ("demnitate" nu rimează cu "deoparte").
Cornel Rodean

 =  Epigramistul evită asonanțele
Constantin Iurascu Tataia
[23.Jan.10 14:49]

Dacă ai destulă minte
Și un pic de demnitate,
Îi spui pilei: "Stai cuminte,
Mulțumesc, dar stai deoparte!"
(George Budoi)

Când omu-i dotat și cu minte
Ce-ajută s-ajungă departe
El sigur și-aduce aminte:
"Deoparte" rimează cu "carte".

 =  Abbia pazienza! Cer răbdare, îngăduință și sugestii!
George Budoi
[23.Jan.10 16:45]
D-le Rodean, Tataie,

Profit de prilej să-i mulțumesc d-lui Rodean pentru materialele D-sale de la Tehnică literară, care-mi sunt extem de utile, ca și atâtor altora.

Referitor la catrenele de mai sus, aveți dreptate.
Întrucât experiența mea în arta versificației este încă la început, fiind în plin proces de acumulare a tehnicii literare, apar aspecte discutabile fie în ceea ce privește încadrarea (epigrame, definiții epigramatice, catrene, catrene epigramatice etc.), fie în ceea ce privește prozodia.
Am ezitat mult dacă să trec sau nu de la cititor de versuri la versificator. M-a decis cugetarea lui Iorga: "Scrie, ca să păstrezi florile gândului tău, pe care altfel le ia vântul!"
Am speranța că treptat va veni și experiența, că scăpările vor fi tot mai puține până la dispariție, iar lucrurile vor merge tot mai “rotund”.
Postez pe acest site tocmai pentru că am constatat că pe el sunt mulți oameni minunați, altruiști, cu experiență, dispuși să facă sugestii constructive.

Primele 2 catrene nu sunt epigrame propriu-zise, pentru că le lipsește “poanta”. Le-am considerat mai mult definiții epigramatice (motiv pentru care le-am încadrat la epigrame), pentru că definesc “pila” din titlu, și pentru că, în lipsa și în locul poantei, catrenele au în finalul lor un mesaj puternic.
Am încă dubii privind încadrarea lor. Aștept sugestii.

Al treilea catren l-am trecut aici mai mult pentru că este legat tematic de primele 2, deci pentru mesaj.
Știu că la el mai trebuie lucrat la prozodie, dar n-aș vrea să pierd mesajul pe care-l conține.
Rămân îndatorat oricui îmi va face sugestii constructive pentru perfecționarea stihurilor mele.
Tataia mi-a făcut deja o sugestie subtilă în catrenul D-sale, pentru care-i mulțumesc. O voi analiza.

Cu prețuire,
George Budoi

 =  Mă bucur de gîndurile bune
Constantin Iurascu Tataia
[24.Jan.10 12:16]

Dragă George Budoi, ai luat o hotărîre înțeleaptă că ai migrat de la site-ul "Citatepedia", unde se postează tale-quale destule improvizații nereușite, cu pretenție de epigrame. Aici pe "Agonia" s-a împămîntenit obiceiul de a analiza (întocmai ca în cenaclurile serioase de creație) prestația membrilor în sensul de a se sugera optimizarea calitativă a creațiilor, de aceea cutreier zilnic site-ul știind că am numai de cîștigat. Mă bucur că manifești încredere și în forumul respectiv dar și față de mine și oricînd îmi vei cere părerea îți voi acorda-o cu plăcere și satisfacție. E și firesc dat fiind faptul că am trecut de vîrsta de 80 de ani din care mi-am exersat condeiul în domeniu peste 6 decenii. Și tot nu sunt satisfăcut... Iată o sugestie de cum ai putea să îmbunătățești catrenul al treilea, pe tema "pilă":

Ai carte, ai parte

Analiștii-au consemnat:
Cei cu mai puțină carte
Care-n viață greu răzbat
De la "pilă"-așteaptă parte.

E tot un catren constatativ dar posedă și o sămînță de ironie ce-l aproipie de epigramă.

 =  D-lui Iurașcu-Tataia (unul dintre patriarhii în viață ai epigramei românești)
George Budoi
[24.Jan.10 14:25]
Comentariile Dvs m-au onorat. Vă mulțumesc pentru ultima sugestie.

Problema este că în catrenul pe care-l propuneți se pierde complet idea prinsă în al treilea catren al meu, și anume că pe lume nu numai idioții și ignoranții au pile/relații, ci pot avea și oamenii inteligenți, cultivați (cu carte adevărată, nu cu diplome obținute “la distanță”), chiar și geniile, că pot întâlni în calea lor oameni care să se ofere pe post de pile, dar că dacă au și o minimă demnitate (“un pic”), ei vor accede pe funcții înalte prin forțe proprii, nu prin pile/relații, și că și atunci când pilele își oferă serviciile, le multumesc politicos, dar le spun din capul locului să “stea cuminte”, să “stea deoparte”, să nu intervină în favoarea lor.
Mesajul catrenului este unul moral, fără a folosi floreta sau acul epigramatic.
Desigur că, așa cum am spus, catrenul mai trebuie șlefuit, el având acum o formă provizorie, de “atelier”.

Catrenul pe care-l propuneți Dvs este în spiritual primelor 2 catrene ale mele, în care există o ironie evidentă în ultimele lor 2 versuri, care definesc pila, ironie care stârnește un zâmbet amar.
Este motivul pentru care eu le-am încadrat la epigrame.
Ca părere a unui începător în epigramă, probabil că dacă am păstra în categoria epigramei numai pe cele care stârnesc hohote de râs, ar trebui scoase foarte multe epigrame chiar dintre cele ale epigramiștilor consacrați prinse în antologii și, mai ales, în volumele de autor.

Vă cer permisiunea de a mă adresa Dvs direct cu Tataie/Tataia (substantiv comun din care ați făcut un supranume) și vă rog să-mi spuneți simplu George, ceea ce cred că va face comunicarea mult mai caldă. Aș fi fericit ca odată, cândva, să vă înâlnesc personal.
Vă urez sănătate, inspirație (vânt în pupa “corăbiei” epigramatice)
și
La Mulți și Fericiți Ani!

Cu stimă,
George

 =  Erată la ultimul comentariu
George Budoi
[24.Jan.10 18:13]
... să “stea cuminți”

 =  Rezolvat problema catrenului 3
George Budoi
[24.Jan.10 21:28]
Pilei…

Dacă ai destulă minte
Și un pic de demnitate,
Îi spui pilei: "Stai cuminte,
Nu avem… afinitate!"

Așadar, în catrenul 3 am schimbat versul 4, "Mulțumesc, dar stai deoparte!", cu versul, "Nu avem… afinitate!", care aduce și un pic de ironie.
Am încercat întâi cu versul "La pile-am imunitate!", care rezolvă problema rimei, are și-un pic mai multă ironie, dar apare o schimbare de ritm, nedorită.




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !