Comentariile membrilor:

+ steluță de rezervist
Laurențiu Orășanu
[04.Aug.09 12:19]
Domnul Colo(nel),
Mie epigrama dumitale mi-a adus aminte de norma 10, bogată în vreo 3000 calorii, care ținea loc de instrucție, de am terminat cu toții cu kilograme în plus Școala de Ofițeri de rezervă. Sigur, timpurile s-au schimbat, dar și atunci, ca și acum, o zi de post n-ar strica trupei.

Dar, drept îi că soldatul român mânca rău pe vremuri, când făcea armata în termen.

La epigramă: mi-a plăcut, e concisă, corectă prozodic, și speculează bine sensul dublu al cuvântului "post". Cârcotașii poate ar sări (pe)(peste) micul dejun. Îl ia soldatul, sau nu-l ia?

Ancorată în realitatea mai de demult, epigrama rezonează în cătanele mai vechi, ca mine. Rezerviste. Să vedem dacă ne critică ofițerimea epigramatică pentru steluță.

 =  pe post de observator
Atropa Belladona
[04.Aug.09 12:29]
Eu nu stiu cum era pe vremuri cu mancarea si mancarimea la catane, dar stiu ca in zilele noastre e de apreciat cand se da o epigrama buna "pe post", ca cea de mai sus!
Asa ca, sa traiti, domn Colo!

 =  Parerea mea
Florin Rotaru
[04.Aug.09 12:54]
Epigrama reusita, atat pentru valorificarea dublului inteles al "postului" dar si pentru dublul inteles al "crizei". In opinia mea, pentru a fi si mai subtila, se putea evita "pranzul" si "cina" care trimit cititorul direct pe pista "criza economica" implicit taierea ratiilor la cazan si astfel se pierde oarecum din intelesul celalat, respectiv "criza militara", de exemplu.
Pe scurt, steluta meritata pentru Colo(nel).

 =  La post!
Rodean Stefan-Cornel
[04.Aug.09 13:09]
Păi, dacă generalul epigramei de pe acest site (Orășanu) cere ofițerimii epigramatice să-și spună părerea, bineînțeles că și colonelul (Rodean) este la "post".
Foarte bine a subliniat Calimero că epigrama este concisă, corectă prozodic și se speculează dublul sens al cuvântului "post". Dar... dacă este vorba de post la prânz și la cină, înseamnă că este criză de mâncare și atunci citim în DEX, la pag. 241 și vedem că prin criză înțelegem tocmai "lipsa acută (de mărfuri...)"; și atunci, o criză (de mâncare) nu poate fi acută, că este pleonasm...
Oricum, și în celelate sensuri (medical, economic, social) criza este tot o acutizare a unor manifestări, deci, nu s-ar recomanda în niciun context "criză acută"; bineînîeles, este o părere.
Dar, nu-i bai, că rime la ținută se mai găsesc, iar dacă nu, se mai pot înlocui și alte cuvinte...
Bine a subliniat, de asemenea, Calimero că epigrama rezonează la cătanele vechi. Că din cele noi nu mai sunt (soldații și gradații sunt voluntari), militarii nu mai intră în post (paza unităților militare este asigurată de firme civile de pază), iar mâncarea este adusă (sau preparată) în unitate de firme de catering...
Cu tor respectul pentru cei de mai sus,
Cornel

 =  Pază civilă
Dan Norea
[04.Aug.09 15:23]
Trec repede peste observațiile pe text.
Orice criză poate fi acută sau cronică, deci nu mi se pare un pleonasm, ci o întărire.
În schimb, sensul multiplu al crizei nu prea iese în evidență. Singura criză la care te duce gândul este cea economică, adică cea prin care trecem cu toții în momentul de față. De altfel, nici nu cred că autorul a avut altceva în vedere. Totuși, mă raliez la părerea lui Florin Rotaru, parcă sună mai bine fără prânz și cină, lumea înțelege oricum semnificația dublă. Aș propune ceva de genul
Necontenit în post.

Dar de altceva am venit aici. Aflu cu maaare mirare că unitățile militare sunt păzite de firme civile de pază. Păi știați chestia asta și ați tăcut din gură?? Mi se pare un subiect extraordinar de epigrame. Dacă militarii nu sunt în stare să se păzească singuri, în caz de... pe noi cine ne păzește? Chemăm Legiunea străină? Spun "în caz de..." pentru că, în timpul concentrărilor, am observat că ofițerii evită cuvântul război. Cred că au un coșmar permanent: "Am luat eu bani frumoși până acum, dar în caz de..., ce dracu mă fac?"


 =  Cine ne păzește în caz de...
Florin Rotaru
[04.Aug.09 16:46]
Dane, la întrebările tale, retorice sau nu, n-am să-ți răspund deoarece aș fi subiectiv. N-am să răspund nici comentariilor privind coșmarul permanent ocazionat de ideea de război, deși participarea mea la misiuni în teatre de operații externe poate m-ar califica pentru un răspuns. Până la urmă suntem pe un sait literar, așa că singurul meu răspuns este sub forma a patru versuri:

Analizând problema dată
Am spus-o și-o s-o spun mereu:
Când nu ne-o trebui Armată
Să ne păzească Dumnezeu!

 =  Persoanele de față se exclud
Dan Norea
[04.Aug.09 17:43]
Florin, comentariul meu pare o tratare generală, oarecum ca un reflex literar: la urma urmei, când vorbești despre parlamentari, te referi la toți, deși mai sunt printre ei și persoane cumsecade. În cazul nostru, în mod evident nu mă refeream la toți ofițerii, nici măcar la majoritatea dintre ei. Însă m-a distrat totdeauna superstiția unora de a nu folosi cuvântul "război", deși era subiectul principal al cursului.

Iar faptul că unitățile militare (unele pline de personal și de armament) sunt păzite de civili, trebuie să recunoști și tu, este nemaipomenit de amuzant.

 =  În caz de…
Constantin Colonescu
[04.Aug.09 17:54]
Mulțumesc tuturor pentru critică și sugestii. Îmi cer scuze că răspund cu întârziere– e din cauza diferenței de fus orar.

În mare sunt de accord cu toate observațiile făcute. Dacă vreodată voi încerca să public pe hârtie această epigramă, sigur voi face modificări în sensurile sugerate. Ca întotdeauna, forma finală a unei epigrame e un compromis între claritate, subtilitate, prozodie, etc. În cazul de față, am optat pentru claritate din teama că nu voi fi înțeles, așa cum mi se întâmplă de multe ori.

Ca și Dan Norea, și eu sunt uluit să aflu că armata angajează firme să le facă mâncare și să-i păzească. Poate că ar trebui să angajeze firme să și lupte în caz de… Și încă ceva: “în caz de…” vor lua firmele cu ei pe front ca să le facă mâncare, sau comandă pizza prin telefon???

 =  Tot un fel de colonel
Ruse Ion
[04.Aug.09 19:31]
Probabil s-a-ntâmplat mai rar
Să fiți luați din scurt la rost;
Dar l-ați uitat pe comisar,
Ce și la pensie-i în post!

Interesantă ideia lui Norică, de a folosi ca temă situația oarecum comică a armatei păzită și hrănită de civili, pentru un grupaj de epigrame. Vedeți!... așa se "civilizează " armată.

 =  Dau o explicație
Constantin Iurascu Tataia
[05.Aug.09 15:56]

Comentariu la "Stele de rezervist" de Calimero

S-a schimbat de-o vreme daravera
Și doresc să-ți spun, cu vorbe-alese:
Calimero, alta-i calimera
Azi în loc de stele se dau trese.


 =  cine intră și iese
Laurențiu Orășanu
[05.Aug.09 16:31]
Dau și eu o explicație, cum a dat și Tataia.
Mi-amintesc că era mare daraveră dacă un soldat trăgea într-un civil. Gândiți-vă la infracționaltatea din jurul cazărmilor, unităților militare. Nu sunt numai "femei de trupă", mai sunt și hoți. De aceea cred eu că firmele de pază au fost puse acolo, să lase să intre în unități doar cine trebuie. Adică, ați ghicit, "femeile de trupă".




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !