Comentariile membrilor:

 =  Sa-i dorim sanatate acestui copil!
Anda Andrieș
[19.Jan.05 20:41]
Daniel, as vrea sa spun doar un singur lucru: Daca (Doamne fereste) acest copil va avea vreun handicap sau o boala despre care nu se stie in acest moment, va fi iubit mai mult de mama lui sau mai bine zis ea isi va manifesta mai mult aceasta iubire decat in situatia in care copilul este perfect sanatos.

 =  De acord-în dezacord
Eugen Galateanu
[02.Oct.05 19:06]
Sunt perfect de acord cu concluzia dumneavoastră. Nu și cu bazele sale. O femeie este stăpână pe trupul ei. Avortul- este o decizie. ASCOR-ul, organizația aceea misticoidă, vag legionară, cu un parfum de îmbâcsit- este tot ce nu ar trebui menționat aici- pentru că , sincer, în calitate de profesor și de om îți cam retezi orice fel de drept intelectual spunând că faci parte din ASCOR.Era bună la începutul anilor 90 pentru ascensiunea lui MM- în rest cred că noțiunea de student (în afară de cei de la teologie) și ASCOR-ul se exclud reciproc.

 =  Parere
Daniel Dinescu
[24.Jan.05 19:05]
Va multumesc pentru interpelare, domnule Eugen.
Nu cred ca intelegeti, insa, ca in articol este prezentata atitudinea Bisericii fata de avort; in viziunea Bisericii Ortodoxe, ca institutie, si a mea personala, ca membru al acesteia, avortul nu este doar o decizie, inseamna crima si este impotriva principiilor moralei crestine.
In ceea ce priveste afirmatia dumneavoastra cum ca femeia este stapana pe trupul ei, da, dar asta nu inseamna ca este in aceeasi masura stapana si pe viata copilului ce s-a nascut dintr-insa.
In ce priveste cealalta afirmatie a dumneavoastra, permiteti-mi a va ruga sa nu incercati impunerea propriei pareri in legatura cu un fenomen - si anume A.S.C.O.R. - despre care se pare ca nu sunteti prea bine informat. Si, oricum, ca profesor - cu toate ca nici asta nu sunt - nu fac parte din aceasta asociatie, insa nu ma dezic de ea; mai mult, ca om si crestin, ma identific cu crezul ei si marturia in mediile studentesti.
Va multumesc inca o data.
Cu respect,
Daniel

 =  deontologie medicala
Anca Anghel Novac
[26.Jan.05 14:50]
Da, cam asa este. Nu contesta nimeni dorinta doamnei Iliescu de a se implini prin acest copil. Dar este deplorabila imprejurarea in care a aparut copilul. Este deplorabila intamplarea aceasta care, in loc sa fie inscrisa intr-o carte de stiinte medicale va ajunge in GUINNESS WORLD RECORDS la capitolul ciudatenii, "asa nu" sau " aveti grija ca se poate intampla si asa".

Totusi poate ca aceasta anomalie va trage un semnal de alarma, poate ca persoanele in drept vor pune pe hartie niste norme de bun simt care sa nu permita ( desi trebuia sa nu permita nici pana acum), din punct de vedere deontologic, ca pe viitor o doamna in varsta de 67 de ani, care traieste modest intr-un apartament la etajul IX ( sper sa-i mearga liftul pentru ca un carucior e greu de carat zilnic pe scari) sa fie tentata si incurajata sa-si asume raspunderea unui copil de dragul "stiintei".

Mie mi-au dat lacrimile cand am vazut-o la TV. Dupa mine e o persoana nevinovata. Ea si-a dorit un copil, in felul ei naiv si rupt de realitate.

Vinovati sunt cei din jur care au permis ca acest lucru sa sa intample. Doamna Iliescu a raspuns la tot felul de intrebari ale reporterilor. A raspuns din suflet, nu din egoism.
Ar fi fost mult mai interesant de intrebat doctorii Munteanu si Bogdan Marinescu, despre scopul acestei loterii medicale, pe care au avut-o in vedere periclitand vieti si cultivand sperante.
"Doctors played God for any price" - chestia asta este condamnabila.

Din povestea asta se mai naste o mare problema. Si anume cea a donatorilor. Exista in lume donatori si banci unde celulele sunt pastrate pentru fertilizari in vivo sau vitro.
Ma indoiesc ca un donator/donatoare si-a inchipuit vreodata ca celulele ei vor fi fertilizate in scopul de a aduce pe lume un copil intr-o familie care nu exista ( doamna Iliescu nu are familie) unei femei in pragul batranetii.
Nu-i asa ca citind chestiile astea, donatorilor le cam piere cheful si spiritul de a dona in ideea de a face pe cineva fericit, desi si acest serviciu in unele tari se plateste.

 =  (in)suficienta spirituala
Florin Opran
[26.Jan.05 14:58]
Voi incepe prin cuvintele tale, Daniel :

( ( 1 ) )
“Dumnezeu nu i-a dat dreptul omului și, în ansamblu, Bisericii, să fie judecător, El este Singurul Judecător, însă, și aș vrea să subliniez, a lăsat Biserica Sa ca organ al Adevărului și autorității divine pe pământ.”

( ( 2 ) )
“am să public pe această temă un articol despre efectul nașterilor asupra părinților și șocul creat într-o familie de apariția unui copil cu handicap”

( ( 3 ) )
“Nu avem dreptul să judecăm, dar avem dreptul de a atrage atenția. Si avem dreptul să spunem nu, nu sunt de acord. Și mai avem dreptul să ne exprimăm neliniștea și îngrijorarea față de acel copil, față de viitorul său. Nu avem dreptul să ne amestecăm în viața acelei doamne, dar să sperăm că și copilul va avea șansa la viață”

( ( 4 ) )
“dar numai Dumnezeu o va judeca. Noi avem dreptul de a spune nu. Nu. Vă rugăm, nu faceți așa.”

( ( 1 ) )
Daca te-as intreba cum poate Biserica sa fie un “organ al Adevărului și autorității divine pe pământ” ai considera probabil deplasata indepartarea de tema acestui articol, si rautacioasa interventia mea ce tine mult mai mult de ideologie.. si filosofie in general. Si totusi.. cum poate fi Biserica un “organ al Adevărului și autorității divine pe pământ”, raportandu-ne chiar si numai la Inchizitia care a facut dreptate atator oameni “pacatosi” in trecutul nostru de crestini ? S-a reformat.. oare Biserica ? Dar oare s-a reformat si Dumnezeu… caci si atunci, ca si acum.. Biserica reprezinta (pe) aceeasi entitate divina ! Naivitatea unor afirmatii ca cele pe care le faci tu – ca multi altii - cu privire la Dumnezeu imi este tot mai greu de ignorat ! Ne aflam, totusi, aici.. ca fiinte cugetatoare !!!

( ( 2 ) )
In acest caz inseamna ca vorbesti in cunostinta de cauza ! As dori, in consecinta sa te intreb urmatoarele :

a) in general, in cazul unor tratamente de fertilitate / inseminare in vitro / etc incidenta aparitiei cazurilor de copii cu handicap este mai mare, si daca da… cat de mare fata de media normala ?
b) in acest caz, in particular, se anticipeaza ceva anormal cu privire la starea copilului ? (nu cunosc foarte multe amanunte despre acest caz, prin urmare este firesc sa iti dau ocazia sa iti argumentezi articolul, si cu aceasta ocazie sa cream o baza de discutie)
c) As dori sa stiu parerea ta succint prezentata, FARA NICI UN ARGUMENT TEOLOGIC, despre urmatoarele :
- tratamentele de fertilizare
- inseminarea artificiala
- transplant
- avort
- deloc intamplator – fenomenul de abandonare a unor copii in orfelinate

d) Ce inseamna pentru tine VIATA – si care este gradul de consideratie pe care trebuie sa il aratam fata de aceasta - analizata pe coordonatele urmatoare :
- fiintele inzestrate cu constiinta (oameni) – fata de fiintele despre care se spune ca nu ar avea constiinta (animale)
- momentul in care se poate vorbi – in dezvoltarea unui embrion – despre viata, si momentul in care se poate adauga ca este vorba de o forma de viata inzestrata cu constiinta
- fara argumente teologico-crestine ; un om, chiar si un credincios, isi permite sa emita cugetari proprii

( ( 3 ) )
Nu avem dreptul ci obligatia morala de a ne spune parerea, de a o argumenta, si de a ne folosi de instrumentele legale si morale pentru a limita orice rau, pe care un om l-ar putea pricinui unui alt om ! Trebuie doar sa fim precauti, pentru a nu ajunge din aparatori ai drepturilor omului, tocmai contestatari ai acestora !

( ( 4 ) )
“dar numai Dumnezeu o va judeca. Noi avem dreptul de a spune nu. Nu. Vă rugăm, nu faceți așa.”
Dumnezeule !!! Mai lasati-l in pace pe Dumnezeu si asumati-va responsabilitatea unor pareri si unor afirmatii ! Nu numai ca avem dreptul, ci chiar obligatia ! Revin, insa, trebuie sa avem grija sa ne limitam noi insine reactiile, in asa fel incat sa nu aducem atingere unor drepturi fundamentale ale omului. Unii oameni evita aceasta situatie folosind credinta ! Un om destul de inteligent pentru a se auto–defini printr-o conceptie proprie si o viziune coerenta, nu mai are, insa, nevoie de un organism superior pe care sa-l instituie ca guvernator moral al actiunilor sale ! Un asftel de om stie sa se instituie pe sine ca fiinta spirituala suficienta prin ea insasi !!! Un astfel de om nu are nevoie de invataturi primitive care sa-i lumineze calea !

 =  O mica precizare
Daniel Dinescu
[28.Jan.05 03:42]
Fiind un om care si-a cladit viata pe aceste 'invataturi primitive', draga Florin, imi rezerv dreptul de a considera interventia ta calomnie la adresa crestinismului si a mea, si, prin urmare, a nu-ti raspunde.
Imi cer scuze daca te-am jignit cumva, dar desi 'dubito ergo cogito, cogito ergo sum', eu cred ca aceasta 'cugetare', 'ratiune', este chipul Lui Dumnezeu in om, prin urmare nu ma pot delimita de religiozitatea innascuta pentru a-ti raspunde intrebarilor.
Multumesc pentru trecere,
Daniel

 =  Câteva întrebări...
Dușan Baiski
[28.Jan.05 15:52]
Ar fi absurd să intru în polemică. Nu aș face decât să vin cu propriile-mi idei preconcepute. Am însă câteva întrebări, la care vă rog să răspundeți scriind fiecare câte un mic scenariu:
Ce se va întâmpla cu fetița când mama ei va muri la vârsta despre care se spune că este speranța de viață în România?
Ce va crede mai târziu fata despre gestul mamei sale de a o aduce la viață la o vârstă atât de înaintată?
Ce viitor va avea această fată fără (la un moment dat) mamă, deci fără nici un părinte sau rude?

 =  Dusan Baiski
Daniel Dinescu
[28.Jan.05 16:07]
Aflandu-ma in acest moment pe site, am obligatia sa va raspund, domnule Dusan.
In primul rand va multumesc pentru atentia pe care ne-o acordati noua, incepatorilor de pe site.
Pe cand eram in facultate la Sibiu am publicat o serie de articole sociale pe aceasta tema, a copilului fara sperante, cu handicap, orfan (un handicap spiritual la fel de mare) sau maltratat. Din pacate nu sunt in tara, de aceea nu am cum sa le pun si pe site, dar sper ca in curand sa pot merge acasa si sa fac si acest lucru.
In ce priveste cererea dumneavoastra, cred ca imi exprim clar ingrijorarea in acest articol de mai sus. Din pacate consecintele faptelor noastre ne pre-merg si post-merg, nu stiu ce se va intampla, ma rog din tot sufletul ca fetita sa fie sanatoasa.
Va multumesc pentru trecere,
cu respect,
Daniel

 =  despre avort, ASCOR si altele
Cristiana Miu
[28.Jan.05 17:53]
Chiar daca va fi sanatoasa va fi un copil stigmatizat. Pentru ca nu isi va cunoaste niciodata parintii genetici, pentru ca va fi privita ca o ciudatenie, un experiment, un cobai, pentru ca nu are tata (doamna e necasatorita din cate stiu eu), pentru ca va avea o mama batrana si lipsita de entuziasmul specific varstei materne (nu degeaba natura a decis ca femeia nu poate da nastere la prunci pana la adanci batranete), apoi nu va mai avea nici un parinte. Si isi va cauta in van radacinile, un umar pe care sa se sprijine si un statut normal.
Consider ca doamnei Iliescu ii lipseste dicernamantul si medicii care au supus-o acestui experimen se fac vinovati de incalcarea unei minime deontologii profesionale.

In alta ordine de idei o sa va spun aici si parerea mea despre avort, pentru ca s-a discutat despre asta. E parerea unei femei care isi doreste cu ardoare sa devina mama si a unui medic in acelasi timp. Nu as face niciodata un avort, lasand aici la o parte acel "avort terapeutic": sarcina pericliteaza grav viata mamei, produsul de conceptie nu este viabil, fat mort sau alte cauze. Condamn femeile care isi ucid pruncii, dar le condamn in sinea mea. NU sunt de acord cu interzicerea avortului. Pentru ca e o masura care nu face decat sa creasca ametitor mortalitatea materna, si fetala, precum si rata nasterilor cu feti polimalformati. Facultatea de Medicina din Craiova are o colectie impresionanta de feti si avortoni malformati adunata in perioada in care avortul era ilegal. Pentru ca femeile apelau la diverse metode de intrerupere a sarcinii care le compromiteau nu numai acea sarcina dar si capacitatea de a naste copii normali, precum si, adeseori, viata.
Initial trebuie o campanie sustinuta de educare a femeilor si nu numai. Asta ar putea dura, dupa aprecierile mele, aproximativ 70-80 de ani la nivelul unei tari ca Romania. Campanie care sa incurajeze educatia si planningul familial. Consider ca fiecare pustoaica de 12-13 ani trebuie sa cunoasca preparate contraceptive, modul de utilizare al prezervativelor, posibilitatile de procurare a acestora. La fel si baietii de aceeasi varsta. Pentru ca in proportie covarsitoare sarcinile nedorite apar la populatia rurala cu varste intre 13 si 17 ani.
Stiu ca BOR si ASCOR-ul sunt impotriva mijloacelor de contraceptie. Dar, implicit, asta e o metoda de incurajare a avortului si a abandonului parental.

A treia idee: am avut putin de a face cu membri ai ASCOR-ului, dar parerea mea, sustinuta de absolut toate parerile celor neimplicati, este asemanatoare cu cea a lui Eugen Galateanu. Religia e o problema intima, personala, exhibitionarea ei violenta nu face decat rau. Imi amintesc marsurile impotriva avortului si ma gandeam inca de pe atunci sa-i opresc pe protestatari si sa ii intreb cum lupta ei practic impotriva lui. Cate ore de educatie sexuala au predat in scoli? Ca eu am predat cateva. Cate ore au consiliat adolescente insarcinate privind optiunile pe care le au? Imi mai amintesc ca am primit mesaje de amenintare de la membri ai ASCOR-ului, desigur nu o pozitie oficiala. Asta era pe vremea cand participam la campaniile Anti-SIDA care incurajau folosirea prezervativelor. Distinsii domni considerau ca incurajez relatiile sexuale in afara casatoriei prezentandu-le adolescentilor cum sa se fereasca de bolile cu transmitere venerica si imi amintesc ca mi se propunea sa ma potolesc pana nu vine cineva sa-mi bage mintile in cap. Nu m-am potolit, e drept ca nici ei nu si-au pus amenintarile in practica. Dar pe-acolo am inteles eu exact cat de crestini si toleranti pot fi niste oameni care isi urla credinta pe la colt de strada.

 =  Cristiana
Daniel Dinescu
[28.Jan.05 18:59]
Draga Cristiana,
tin sa iti multumesc pentru prezenta pertinenta si moderata. Da, ai dreptate, in ceea ce priveste prima parte a comentariului tau si, apoi, partial, in ce priveste celelalte doua parti. Si eu cred ca trebuie luptat impotriva avortului benevol, a crimei, nu a bolii, nu a salvarii unei mame, care va mai putea macar sa isi creasca acei copii pe care, poate, ii are. Si eu cred in tot ceea ce spui si tu, pentru ca fratele meu este student la medicina si stam des de vorba pe anumite teme de acest gen. Si inca mai cred ca nu minti cand spui ce ti s-a intamplat cu membri ai acestei asociatii. Insa nu putem generaliza. Si eu am absolvit Teologia, dar am si un curs de Master care poarta numele 'Casatorie si viata de familie', am si predat pe aceste teme tinerilor, ma ocup de un grup de tineri (Youth Group) cu varste intre 12 si 17 ani, aici, pe langa Universitatea unde imi incep doctoratul...deci nu numai ca ma intereseaza domeniul, dar si incerc sa fac ceva. Nu cred ca rautatea unor oameni depinde de apartenenta lor. Cred ca este vorba despre persoana, nu comunitate.
Iti multumesc pentru trecere si pentru comentarii.
Cu drag,
Daniel

 =  revin
Cristiana Miu
[28.Jan.05 20:10]
Da, Daniel, am precizat ca aceea nu era o pozitie oficiala a ASCOR-ului, dar nu ma pot impiedica sa ma intreb ce asociatie crestina tolereaza astfel de membri. Nu se poate generaliza. Nimeni n-a zis ca toti membrii acestei organizatii sunt vinovati. Tu esti un exemplu de om care a facut ceva pentru tineri si pentru societate. Tot nu ma pot impiedica sa ma gandesc daca toti cei care se bat cu pumnul in piept ca sunt pastratorii normelor eticii.
Cat despre avort, eu iti spun ca nu poti face o regula. Fiindca nu toate femeile au nivelul de educatie si morala necesar. Ma doare inima sa spun asta, dar uneori ma gandesc ca da Dumnezeu copii la toate natangele. Asa ca uneori nu stiu cum e mai bine.
Ma crispez la ideea unui avort, dar e si mai rau sa nasti un copil pe care sa-l chinui in loc sa-l formezi.

 =  Cristiana
Daniel Dinescu
[28.Jan.05 20:13]
Ai o adresa de mail, Cristiana, eu nu am acces la messenger?
Thanks.
DD

 =  da
Cristiana Miu
[28.Jan.05 20:27]
[email protected]

 =  am spart tacerea, Daniele, Ela
Ela Victoria Luca
[23.Sep.05 01:23]
Am tacut mult. S-a scris prea mult. In ziare, aici, in lume, printre noi. Am tacut. Ca de obicei cind ceva care absurdizeaza firea, omul, natura, legea, zeii si dumnezeii, eu tac. Nu pot nici macar sa acuz, sau sa iert, sau sa imi spun o umila sau anapoda parere.
Azi rup tacerea. Fiindca nu pot sa imi iau gindul de la aceasta imagine pe care tu, Daniel, ai afisat-o. Cele doua maini imbatrinite tinind un prea fragil copil.
Nu pot sa scriu prea mult. Doar atit: fantasma de atotputernicie, ca si cea mult, mult mai primitiva de autozamislire ce este intens nvestita intr-un om reuseste sa ii atrag magnetic si sa-i contagieze multi ani, repetitiv, pe multi oameni lucratori in sanatate si procreere. Si inca altii, pe linga ei. Ani. Cuprinsi intr-un scenariu care deja isi pierde contactul cu realitatea. Urmeaza nasterea copilului. El va fi celebru. In "cartea recordurilor" deja a ajuns. Cum va trai? Cu toate scenariile fantasmatice in care s-a conceput, s-a dat rod, a aparut, inca traieste, va trai. Cum? Nu stim. Nu pot face un prognostic fizic. Ma tem sa fac unul psihic. Fiindca as scrie o carte intreaga. Ma tem chiar si sa il insotesc in gind. Fiindca este ceva in felul de a fi fost nascut care absurdizeaza. Va fi o viata. Traita. Vom vedea cum.

Atit.

Drag, ingindurata,
Ela

 =  P.S. cu erata in alta parte
Ela Victoria Luca
[23.Sep.05 01:23]
P. S. Fara legatura cu acest text: scuze ca la "Sting" in titlul comentariului am scris "Daniela, tie, Daniela" in loc de "Daniel, tie, Daniela"... Cred ca mi-ar fi placut sa ma joc asa cum te-ai jucat tu cu cuvintele mele...
Ela

 =  Pentru Florin Opran.
Ena Bodor
[20.Feb.05 20:20]

"Un om destul de inteligent pentru a se auto–defini printr-o conceptie proprie si o viziune coerenta, nu mai are, insa, nevoie de un organism superior pe care sa-l instituie ca guvernator moral al actiunilor sale ! Un asftel de om stie sa se instituie pe sine ca fiinta spirituala suficienta prin ea insasi !!! Un astfel de om nu are nevoie de invataturi primitive care sa-i lumineze calea !"

Florin,
nu-mi vine sa cred ce scrii tu acolo. Oricine cu o inteligenta maxim peste medie se poate caracteriza si defini, dar fara Scriptura, nimeni nu stie ce cautam de fapt aici. Poti tu sa-mi spui care este motivul pentru care faci milostenie fara a regreta, daca nu la dulcele gand de odihna de dupa? Dar aici e o taina, unii milostivesc pentru a se vedea sus, priviti de acei ochi inlacrimati si acea gura hamesita, dar niciodata prea hamesita pentru a te binecuvanta in numele Domnului; iar altii, zambind, stiind cuvantul Scripturilor: "Deci nu duceti grija, spunand:"Ce vom manca, ori ce vom bea, ori cu ce ne vom imbraca?" ... Cautati mai intai imparatia lui Dumnezeu si toate acestea se vor adauga voua."
Spui ca acest om care stie clar cum stau lucrurile, cine este el, etc "nu are nevoie de de invataturi primitive care sa-i lumineze calea !" Sunt curioasa daca ai auzit despre New Age, sau chiar despre asta vorbesti?!

"Mai lasati-l in pace pe Dumnezeu si asumati-va responsabilitatea unor pareri si unor afirmatii !"
Ca orice bun crestin, nu cred ca trebuie sa inchizi ochii. Nu spun, cum nu spune nici DD sa condamni, pentru ca nu e spre folosul nimanui asta, asa cum Dumnezeu ne-a atentionat prin Scriptura si cum Sfintii Parinti ne reamintesc.. dar cine sa aibe urechi sa auda, si cine sa mai bata, chiar daca are cine sa-i deschida...
Sper sa prinzi in viata asta zilele in care sa-ti retragi aceste cuvinte inapoi (de buna-voie si in cugetare, nu-ti doresc rau) nu fata de DD sau de oricine ti le-a citit, ci in tine si in dragostea pentru Hristos.


 =  Pentru Cristiana
Ena Bodor
[20.Feb.05 20:54]
Cristiana,

Tu ce iti doreai sa devii cand ai fost mica? Poate invatatoare? Ma intreb cui ii vei mai preda dupa o suma de ani?
Romania "are 11 milioane de copii avortati din 22 de milioane populatia tării. Are peste 40 de milioane copii avortati, asa cum v-am spus, copii care au fost avortati fără să se vadă, prin anticonceptionalele care se găsesc la orice colt, la orice farmacie si ieftin." (site-ul www.sfaturiortodoxe.ro)
De ce tot timpul cand se pune problema anticonceptionalelor sau a avorturilor se lucreaza numai si numai la efecte? Nu vorbesc despre orele de educatie sexuala. De ce nimeni nu ii pune unei fete aflate la "stramtoare" o vorba duhovniceasca, drept in suflet? De ce nimeni nu se preocupa a ridica valoarea spirituala a fiecareia din noi?
Apoi nimeni nu intreaba despre "cauze" ca si cum acestea sunt de necontestat, ca si cum toata lumea stie ca nu te poti opri sa nu... . Hm! Dar e dreptul omului sa ia decizii in ceea ce il privesc. Totusi cand acesta este deschis la sfaturi si le cauta in jur in felul sau, ce gaseste? "Mihaela Tatu si unii dintre invitati propovăduiesc cu patos experientele sexuale premaritale, normalitatea masturbării, sexul oral si anal explicând cât sunt de firesti. "Nu decazi moral" spune dumneaei cu un ton firesc greu de închipuit".
Anticonceptionalele defileaza cu o fanfara de informatii dupa ele, de cele mai multe ori contradictorii. Ni se joaca mintea cu informatii confuze de tipul "un grup de cercetatori (de exemplu:) americani au descoperit ca ..." si o data au descoperit de bine, o data de rau... Noua ni se prinde de urechi ce suna in conformitate cu necesitatile noastre si actionam in consecinta: avortam!
Eu cred ca tinerele din ziua de azi au o lipsa extraodinara de exemple de moralitate, de invataturi bisericesti, de cuvintele Scripturilor, de duhovnici, acesti tamaduitori ai sufletului pe care nu-i pretuim pe cat ar merita, si daca nu pe ei, atunci macar sfaturile lor, si in final le lipsesc linistea si pacea lasata de Iisus noua, in detrimetrul acestei vieti repezi, cu emisiuni si talk-showuri despre nimic, presei "cu atitudine", etc, etc.

Cred, in final, ca ratiunea ar trebui sa se dea la o parte in cinstea moralitatii si dragostei intru Iisus.
Binete,


 =  Lasand moralele la o parte...
Radu Octavian
[02.Oct.05 19:06]
N-as adauga mult la ceea ce minunat a spus Daniela, cum ca neavand sfera de cristal, nu facem decat sa tacanim tastatura.

Ceea ce-as vrea sa reiterez totusi (a pomenit-o cineva mai devreme), e de ce trebuie sa ne legam la cap cu biserica si cu dumnezeu, al nostru sau al lor? Daniel a refuzat polemica mai devreme (desi articolul e trecut in sectiunea Polemica a site-ului), dar punctul de vedere exprimat a fost valid, atata vreme cat Daniel n-a specificat de la inceput ca atitudinea lui fata de subiect nu este general-umana (si viabil de a fi discutat in agora cu oricine), ci ca este limitat la un set de adevaruri, pe care nu le poate discuta din cauza restrictiilor dogmei. Nu e nimic rusinos, dar este necesar polemicii.

Cu prietenie, Radu.

 =  Nimic extraordinar. Ba chiar josnic.
Florin Bentaru
[30.Mar.05 14:30]
Prostie. Atat pot spune despre un om iresponsabil. Daca
isi facea operatie de marire a sanilor sau de ingrosare a buzelor era problema ei. Oricum nu exista nici un "miracol al nasterii" pt ca in ea s-a dezvoltat un copil gata conceput iar la nastere - cazariana - nu a facut mare lucru. Si o vaca sau o scroafa puteau sa nasa un copil in asa conditii. Atat, de restu mi-e sila sa mai zic.

 =  Felicitari medicilor! Rusine doamnei profesoare!
Rotariu Robert
[30.Mar.05 18:45]
Domnule Dinescu, va rog sa nu mai amestecati in discutia de fata Sfanta Traditie pt ca, dupa cum, probabil, bine stiti, aceasta se bazeaza pe practici rituale pagane, inchinate unor zei mai mult sau mai putin binevoitori, dar cu siguranta necrestini.
Revenind la cazul doamnei de 67 de ani, pot spune ca evenimentul este o mare realizare a medicilor.
Mai departe nu ar trebui sa ma intereseze, insa nu pot sa ignor repulsia pe care o simt pt aceasta femeie cand imi amintesc interviurile date de ea unor posturi TV. Nu pot sa cred ca o persoana culta, cu o asemenea pregatire profesionala poate fi atat de egoista si iresponsabila. La intrebarea unui reporter cu privire la perioada pt care doamna va fi alaturi de fiica sa, aceasta intelectuala a raspuns ca parintii ei au trait mult, asa ca nu isi face probleme. Asta da motivatie pentru a naste un copil la aproape 70 de ani...
Acum ca au facut-o o data si au demonstrat ca pot, medicii ar trebui sa se opreasca aici. Nu sunt de acord cu restrangerea libertatii cercetatorilor, insa nu vreau sa mai vad inca un caz de genul acesta. Cel putin nu in Romania si nu in viata asta.

 =  cu pre-știința celui care caută
Corneliu Traian Atanasiu
[21.Sep.05 14:49]
Te-am găsit azi întîmplător, am intrat aici pentru că era un caz notoriu, arhicunoscut. Nu sînt credincios și multe discursuri ale celor ce se revednică de la credință mă oripilează. Am găsit la tine un ton care îmi place. Te pot citi, cu plăcere. Fără să ader neapărat la ce spui. Îmi dai voie să gîndesc.

"Interesant cum ne justificăm propriile erori legiferându-le, sau cum, pentru a ajunge la un adevăr care ne convine, eliminăm unul general valabil, mai mult, unul ce stă la baza omenirii. Întorcându-ne la subiectul acestui articol, putem spune la fel: pentru a ne satisface propriile nevoi, suntem în stare să renunțăm la aproape întregul sistem de valori ce ne-a însoțit în viață."




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0